Mes turime 222 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2548
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16547
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:63873
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ką reikia atlikti statybų metu, kad būtų galima sutaupyti ateityje?

2022 m. birželio 22 d.

 

Statybos - svarbi kiekvieno iš mūsų gyvenimo dalis, tačiau dažniausiai mus domina, o gi kiek viskas kainuos? Profesionalai niekada nepraneš projekto kainos neįsigilinę į situaciją. Gilintis – tai klausytis užsakovų, kalbėtis, ginčytis su architektais. Po to sklypo, sklypo vertinimo, statybos, inžinerinių tinklų, namo statybos kompleksai: ar reikia projektuoti specialų pastatą, ar projektuoti interjerą ir aplinką, ar užtenka pasiūlymo, ar daugiau. Vienoje situacijoje susidaro viena situacija, o kitoje situacijoje – kita. Tai taip pat priklauso nuo sąlygų. Neįmanoma visko išvardinti. Architektas turi pateikti užsakovui architektūrinį projektą, esminius konstruktyvius sprendimus, inžinerinių tinklų sujungimo sprendimus ir tai, ko ir kiek reikia, atsižvelgiant į atvejį. 

 

Pageidautina projekto dalis – energijos vartojimo efektyvumas

Įsigaliojus A energinės klasės reikalavimams, projektuotojas rekomenduoja prieš statybą parengti energinio efektyvumo projektą ir atlikti konstrukcinius skaičiavimus, o jei reikia pagalbos su namų statybomis, taupymu ir geros kokybės palaikymu užeikite https://enamai.lt/. Tada pažiūrėkite, ką ir kur pakeisti, kad pastatas būtų aukšto energetinio lygio. Tai padaryti nėra sunku projektavimo proceso metu. Norint sumažinti energijos suvartojimą pastatuose, rekomenduojama penkių etapų energijos planavimo strategija:

1. Sumažinti šilumos nuostolius;

2. Sumažinti elektros sąnaudas;

3. Saulės energijos naudojimas;

4. Kontroliuoti esamą energijos suvartojimą;

5. Energijos pasirinkimas.

 

Kokius žingsnius reikia atlikti?

1 žingsnis. Pirmiausia turite atkreipti dėmesį, jog namui ir jo kokybei didelę įtaką dsro karkasas, kuris turėtų būti sandarus ir izoliuotas, be šilumos tiltelių ir svarbiausia su tinkamu vėdinimu, dėl to bus šilumos nuostoliai maži. Šilumos nuostolių mažinimas susijęs su projektu – pastato forma, skirtingomis pastato patalpų kategorijomis ir dydžiais, jo ploto efektyvumu.

2 žingsnis. Kuo efektyvesnis natūralus apšvietimas, tuo mažesnės energijos sąnaudos. Energijos suvartojimo mažinimas yra susijęs su nedideliais slėgio kritimais vėdinimo sistemose, sumažinant patalpų vėsinimo poreikį išnaudojant šiluminės masės efektus, derinant naktinį vėsinimą ir efektyvų šešėliavimą bei naudojant efektyvų apšvietimą ir šviestuvus. Jei energijos šaltinis yra žemė, oras ar vanduo, įrengiamas šilumos siurblys, įskaitant jo efektyvumą.

3 veiksmas. Saulės energijos naudojimas dažnai siejamas su optimalia langų orientacija, šiluminės masės aktyvavimu, saulės baterijomis ir fotovoltiniais (saulės modulių) įrenginiais.

4 veiksmas. Esamo energijos suvartojimo kontrolė dažnai siejama su „išmaniųjų namų“ technologija, tai yra, energiją naudojančios įrangos, tokios kaip šildymas, vėdinimas, apšvietimas ir kt., poreikio valdymu, taip pat vartotojų ataskaitomis apie energijos suvartojimą.

5 veiksmas. Dažniausiai pasirenkama energija, šilumos siurbliai, centralizuotas šildymas, mediena, gamtinės dujos arba elektra. Po pirmųjų 4 žingsnių energijos poreikis bus labai mažas, tačiau dėl padidėjusio šilumos poreikio žiemą gali prireikti kelių dienų papildomos šilumos.