Mes turime 408 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2878
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19079
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95109
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pinigų savivaldybei netrūksta, bet Adutiškio mokyklą vis tiek uždarė. Meras viešai apsimelavo – mokykla uždaryta jo iniciatyva

2022 m. birželio 25 d.

Tokio įžūlaus melo, kaip paskutiniame rajono tarybos posėdyje, seniai neteko girdėti. Švietimo skyriaus nesamo vedėjo pavaduotojas K. Kapačinskas piešė apokaliptinius vaizdus, kas būtų, jeigu tarybos nariai nepritartų Adutiškio mokyklos (juridiškai – skyriaus) uždarymui. Meras Rimantas Klipčius, matyt, nerimo genamas, nulėkė į Adutiškį įtikinėti gyventojų, kad kitos išeities tikrai nebuvo. Ar tikrai?

 

Verčia kaltę Vyriausybei ir ministerijai

Pristatydamas posėdyje „nuosprendį“ (oficialiai tai vadinama klausimu) Adutiškio mokyklai ir miesteliui, valdininkas K.Kapačinskas keliskart pabrėžė, kad uždarymo priežastys – ne ekonominės. Atseit, rajono vadžia gerutė – ir pinigų biudžete turi per akis, ir nepagailėtų jų mokyklai išlaikyti (sako, reikiamus apie 300 tūkst. eurų per metus surasti galima), bet ministerija neleidžia laikyti naujų kriterijų neatitinkančios mokyklos. Ministerija VERČIA mokyklą uždaryti. Vyriausybės nutarimas dėl mokyklų tinklo pertvarkos yra beveik šventas ir neliečiamas. O kas būtų, jeigu taryba nuspręstų išlaikyti mokyklą? Juk lyg ir niekas neatšaukė demokratijos – tarybos nariai turi teisę balsuoti pagal savo sąžinę. Gyventojai, taip pat ir Adutiškio krašto, išrinko savo atstovus – tarybos narius – ne tam, kad šie kas mėnesį bala žino už ką gautų prie 1000 eurų artėjančius (minimalios algos dydžio, be to, neatskaičius mokesčių) atlyginimus ir negintų rinkėjų interesų. Dabar gavosi būtent taip, nes paanalizavus, kiek kurioje rinkimų apylinkėje balsų gavo konkretus tarybos narys, matome, kad Adutiškio mokyklos duobkasiai susišlavė gerą kiekį šio krašto rinkėjų balsų. Beje, tarp duobkasių yra ir pedagogų.

Taigi kas būtų, jeigu tarybos nariai balsuotų pagal sąžinę? Pasak K.Kapačinsko, jis ne teisininkas, bet savo fantazijomis vis tiek pasidalino: už Vyriausybės nutarimo nevykdymą Vyriausybės atstovas galėtų tarybą tampyti po teismus, gal net baustų valdininkus už nepaklusnumą, gal net... Kas ten žino, kas būtų, jeigu valdininkų sapalionės būtų ne melas. Ministrė kalba visai kitaip.

 

Ministrė Jurgita Šiugždinienė: „Mokyklų tinklo pertvarka nėra mokyklų uždarymas“

Ministrė šią nuostatą dar nuo praėjusių metų pakartojo daug kartų įvairiomis progomis – interviu žiniasklaidai, diskusijose, susitikimuose. Be to, ministrė ne kartą viešai patikino, kad savivaldybės sprendimus dėl mažesnių mokyklų likimo turės priimti pačios. Taip kad, mere, nereikia ieškoti atpirkimo ožių. Adutiškio mokykla galėjo išlikti, jeigu rajono valdžia būtų to panorėjusi. Galbūt išlaikyti ją reikėtų ir iš rajono biudžeto. Jeigu, kaip sako meras, rajono finansinė padėtis kaip niekad gera, o mokykla, turinti 60 mokinių, naikinama ne dėl ekonominių priežasčių, tai kyla vienintelis didžiulis klausimas – kodėl?

 

Žmonės kalba...

… kad mokyklai nuosprendį galėjo prišaukti geros būklės pastatas, išpuoselėta aplinka. Čia jums ne koks savininkui našta tapęs apleistas turtas, kurį neseniai už 115 000 eurų pasišovė nupirkti savivaldybei rajono valdžia, kad palengvintų dalią verslininkui. Nors yra abejonių, ar tikrai savivaldybei jo prireikė. Šios istorijos atomazga dar gali nustebinti. Kaip gali nustebinti ir būsimas uždarytos mokyklos pastato pirkėjas. Šaltiniai net pavardę įvardina, bet dėl duomenų apsaugos negalime jos skelbti. Karštligiškai ieškoma, kur iš mokyklos iškelti Adutiškyje dar paliekamas ikimokyklinukų ir priešmokyklinukų grupes. Visi kiti – jau ne kliūtis tolesniam procesui.

 

Mokyklos uždarymo pasekmės

Adutiškio miesteliui mokyklos uždarymas labai skausmingas. Mokykla čia – tikrąja prasme yra kultūros, švietimo ir sporto židinys. Adutiškio mokyklos svorių kilnotojai pasiektais rekordais garsina ne tik Adutiškį, bet ir rajoną. Uždarius mokyklą, ieškodami darbo, išvyks mokytojai, kaip kad išvyko „naujai šluotai“ neįtikusi buvusi mokyklos direktorė. Nei viena jauna šeima neapsigyvens ten, kur iki artimiausios mokyklos – 30-40 kilometrų. Dar neaišku, kaip pasielgs dabartinių mokinių, ypač jaunesnių klasių, šeimos. Nelengva ryžtis pasmerkti savo vaikus tokiam vargui, koks laukia uždarytos mokyklos mokinių.

 

Pažeidžia ministerijos reglamentą

Vaidindami, kad labai bijo ministerijos, rajono valdžios galvos nebijo pažeisti ministerijos reikalavimų. Pagal ministerijos reglamentą, mokinio kelionė į mokyklą negali užtrukti daugiau kaip 1 val. Švietimo skyriaus vis dar ne vedėjas K.Kapačinskas su MAPS pagalba suskaičiavo, kad iš visų Adutiškio krašto vietovių surinkti vaikai bet kokiu oru į Švenčionis bus atvežti per 1 val. 13 min. Net pagal MAPS į reikalaujamą 1 val. netelpa. MAPS turbūt skaičiuoja pagal idealų kelią, idealų autobusą, idealų orą ir pan. Realybėje gi būna pūga, plikledis, fėjos kelių neišvalys ir nepabarstys anksčiau, negu komunalininkai tai padarydavo iki šiol. Todėl 3 val. vaikui kelionėje į mokyklą ir iš jos – galima sakyti, dar optimistinis variantas. Ką tada užgiedos tas pats K.Kapačinskas su meru R.Klipčiumi ir visa jo „svita“? Kad negalima buvo numatyti? Negalima tik nežmoniškai elgtis su žmonėmis.

 

Kaip vaikai važiuos?

Kad visi bus vežami į mokyklą į Švenčionis, niekas neabejoja, bet apie mokyklinius autobusėlius (vien Adutiškio kraštui reikėtų mažiausiai 3) niekas net nekalba. Skelbiama, kad vieną dalį moksleivių ir mokytojus, jeigu reikės, turėtų vežti didelis autobusas užsakomuoju reisu. Kitiems teks važinėti maršrutiniais autobusais. Iki stotelių vaikams teks ateiti, kartais ir po kelis kilometrus. Prisimenate, kokios patirties turėjo šeimos Pabradės pusėje, kai iki maršrutinio autobuso teko žiemą per miškus vežti vaikus rogutėmis? O kai mokyklinis autobusėlis atsisakė paimti vaiką nuo namų, nes dėl nevalyto kelio negalėjo privažiuoti? Gyvenimas gerokai skiriasi nuo MAPS.

Pedagogai skaičiuoja, kad vaikai kasdien grįš iš mokyklos į namus ne anksčiau kaip 17 val. Be to, nebus užtikrinta galimybė rinktis neformalaus ugdymo programų, kitų užsiėmimų.

 

Vaikais su spec. poreikiais

Šias sunkias keliones turės įveikti ir taikytis prie nepažįstamos aplinkos ir turintys specialiųjų poreikių, o jų Adutiškio mokykloje – 18 proc. Čia jie gaudavo visą reikiamą pagalbą, gerai jautėsi, nepatyrė pervargimo. Ar mokyklos duobkasiai – už uždarymą balsavę tarybos nariai – pagalvojo, koks šiems mokiniams teks fizinis ir emocinis krūvis dabar?

 

Yra išimčių

Adutiškio mokykla galėjo gyvuoti tol, kol miestelyje ir apylinkėse yra vaikų. Ir štai kodėl. Visose situacijose yra išimčių. Ir šiuo atveju taikomos išimtys tautinių mažumų mokykloms ir privačioms mažoms mokykloms – joms nenustatomas mokinių skaičius klasėse. Išimtys gali būti taikomos ir pasienio zonoje esančioms mokykloms arba esant didesniam negu 30 kilometrų atstumui iki artimiausios mokyklos. Adutiškio mokykla atitiko dvi pastarąsias sąlygas.

Mokytojų kolektyvas turi pakankamų kompetencijų, ugdymo rezultatai nesiskiria nuo šalies vidurkio, o kai kuriais atvejais yra ir aukštesni. Yra vaikų dienos centras, įkurtas su europine parama. Buvo visos sąlygos vaikams mokytis savo miestelyje.

Ministerija NEREIKALAVO uždaryti tokių mokyklų. Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė vienoje diskusijų sakė: „Mokyklų tinklo stiprinimas nėra mokyklų uždarymas. Pradinė mokykla, sakome, turi būti kuo arčiau namų. Yra galimos jungtinės klasės, nors Lietuva neruošia pedagogų, galinčių dirbti su skirtingo amžiaus grupių vaikais. Tai yra jungtinės galimos klasės arti namų. Jeigu mokykla yra labai maža, mažiau nei 60 mokinių, mes siūlome ją jungti su didesne mokykla. Tai gali būti skyriaus, yra bendras vadovas, bendra infrastruktūra. Niekas nekalba, kad reikia tas mokyklas uždaryti“. Paskutinę sąlygą, kad galėtų gyvuoti, Adutiškis jau buvo įvykdęs, aplenkdamas laiką, – buvo tapęs gimnazijos skyriumi.

 

Atsakomybė už sunaikintą mokyklą tenka merui ir jo valdomai daugumai

Bendruomenė, surinkusi 141 parašą, kreipėsi visais įmanomais adresais: nuo mero iki Prezidento. Ne visi teikėsi atsakyti. Skaudžiausia, kad tarybos nariai tapo mokyklos duobkasiais, balsuodami aklai – jiems net nebuvo pateiktas bendruomenės kreipimasis su parašais. Tiesa, nemaža dalis tarybos narių nepalaikė šio barbariško sprendimo. Prieš balsavo: K. Ramelis, V.Rastenienė, Raimondas Pauliukevičius, A. Junda. V.Jedinskij, V.Jurgelianec, V.Vilkoit, susilaikė Romualdas Pauliukevičius (R.Krupenina negalėjo dalyvauti sprendžiant klausimą, nes dirbo šioje mokykloje.

Visus taškus sudėliojo Seimo Švietimo komiteto pirmininko Artūro Žukausko atsakymas bendruomenei. Jis atsakė, kad pagal Seimo statutą komitetas neturi įgaliojimų stabdyti ar kitaip paveikti mokyklų tinklo pertvarkos. TEISĖ PRIIMTI SPRENDIMUS DĖL MOKYKLŲ REORGANIZAVIMO SUTEIKTA MOKYKLOS SAVININKO TEISES IR PAREIGAS ĮGYVENDINANČIAI INSTITUCIJAI, ŠIUO ATVEJU SAVIVALDYBĖS TARYBAI (dokumento kopija pridėta).

 

P.S. Kodėl tai aktualu visam rajonui? Šiandieną neatsakingas bebaigiančių kadenciją rajono griovėjų sprendimas kirto Adutiškiui. Sparčiai prastėjant demografinei situacijai rajone, bet kurioje gimnazijoje gali pritrūkti bent vieno mokinio iki reikalaujamo skaičiaus klasėje, ir ši įdomios sudėties pagal turinį valdžiukė nemąstydama vėl gali paspausti balsavimo mygtukus taip, kaip pasakė meras. Tarp Švenčionių ir Švenčionėlių atstumas – vos 10 kilometrų... Nebent tos šutvės neliktų prie valdžios...

Ministrė J.Šiugždinienė, be kita ko, dažnai kartoja ir šią frazę: „Mes sakome, kad turime judėti ta kryptimi, kad mes stambiname gimnazijas, ir turėtų būti bent du klasės komplektai, kad vaikai galėtų turėti pakankamą pasirinkimą, o mokytojai – etatą“. Du komplektai – beveik pusšimtis.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ