Mes turime 327 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1378
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17579
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93609
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionėlių bibliotekos skverelis pražydo nuo mezgėjų ir mezginių

2022 m. birželio 25 d.

Pasaulinės mezgimo viešumoje dienos šventė Švenčionėlių bibliotekos skverelyje.

Organizatorių nuotr.

 

Antrąjį birželio šeštadienį švenčiama Pasaulinė mezgimo viešumoje diena. Lietuvoje ji pradėta švęsti nuo 20014-ųjų, o pasaulyje – 2005 m. Skandinavijoje. Pagrindinė šios dienos idėja – megzti viešumoje, taip susiburiant bendraminčiams ir tiems, kurie norėtų išmokti megzti. Tuo pačiu ir pabendrauti.

Ta proga vieną karštą ir saulėtą birželio dieną Švenčionėlių bibliotekos skverelyje taip pat buvo surengta mezgimo ir mezgėjų šventė. Švenčionių r. savivaldybės viešoji biblioteka šį renginį organizavo jau trečią kartą ir smagu, kad šiemet jis aplankė Švenčionėlius.

Skverelis tarsi pražydo – sugužėjo gausus būrys mezgėjų, kurios atsinešė ir gatavų rankdarbių, ir susėdusios draugiškai dalinosi kūrybinėmis idėjomis bei mezgė. Nuostabiais mezginiais žavėjo Marytė Martinkėnienė, Leokadija Jankauskienė, Kristina Bučelienė, Vida Vilutienė, Birutė Kalinovskaja. Nė viena negailėjo patarimų naujokėms ar šiaip smalsuoliams, o tos, kurios mažiau turi laiko ar noro megzti džiaugėsi galėjusios už simbolinę kainą įsigyti vieną ar kitą patikusį mezginį.

Renginio vedėjos Irenos Skudutienės teigimu, mezgimo naudą patvirtina ir mokslas. Šis užsiėmimas malšina stresą, didina kūrybiškumą, stiprina atmintį, gerina smulkiąją motoriką, suteikia pusiausvyros ir kontrolės jausmą, atitolina senatvinį užmaršumą, padeda geriau suprasti matematiką, geometriją ir net kodavimą, taip pat gelbsti kenčiantiems chronišką skausmą.

Pasaulinė mezgimo viešumoje diena primena, kad mezgimas nebūtinai vienišas užsiėmimas tyliai užsidarius namuose. Tam puikiai tinka ir viešosios erdvės: bibliotekos, mokyklos, kiemai, parkai, kavinės. Tuo pačiu siekiama paskatinti žmones daugiau bendrauti gyvai ir leisti laiką prasmingai.

Kažkada buvo labai populiaru važiuojant traukiniu megzti. Ne tik kelionė greičiau praeina, pasipuoši nauju drabužiu ar aksesuaru, bet ir paplepėti su bendrakeleiviais gali, nes mezgimui tai netrukdo.

Pasak Švenčionėlių bibliotekos vedėjos Stasės Busilienės, rankdarbiai kartais laikomi pasenusiu, šiuolaikiniam žmogui tarsi neaktualiu užsiėmimu, nes juk viską gali nusipirkti, tačiau besirūpinantys tvarumo idėjomis, norintys turėti originalių daiktų, kurie sukurti su meile ir iš širdies, vėl atsigręžia į rankdarbius, kurie šiais skubėjimo, greito vartojimo laikais vėl atgimsta ir įgauna ypatingą prasmę.

Irena POŽĖLIENĖ