Mes turime 313 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4925
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15112
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91142
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Labo noro stovykla

2022 m. liepos 9 d.

Pačiame vidurvasario virsme, birželio 20-26 dienomis, vyko nuostabi Labo noro stovykla. Visa savaitę Antaviešės vienkiemyje, viduryje Labanoro girios, prie Peršokšnos upės vyko įvairios amatų ir kultūrinės, gamtos ir savęs pažinimo veiklos. Stovyklą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba.

Nors orai pradžioje nelepino, ir po stovyklos atidarymo teko slėptis palapinėse bei salėje, bet net ir tokiomis sąlygomis vyko puikios keramikos dirbtuvės su Kristina Motūziene bei lietuvių liaudies instrumentų edukacija su Skalmantu Barkausku, kur ne tik sužinojome apie instrumentus, bet ir kiekvienas pasigamino birbynę iš nendrės. Pašvietus saulei ir vis daugėjant atvykstančiųjų, įvyko ir medžio drožybos edukacija su meistru Rimantu Zinkevičiumi, kurioje buvo daug norinčių išsidrožti sau gražų medinį šaukštą ar dubenėlį. Tuomet Agotos Zdanavičiūtės visi buvo pakviesti į kanklių ratą, kur mokėsi kankliavimo pradmenų ir lietuvių liaudies dainų. Vakarą vainikavo Promočių giesmės su sutartinių magija, nuostabiai vedamos Lauritos Peleniūtės, apjungusios visus buvusius į vienį. Saulei vis karščiau šviečiant ir artėjant Rasų šventiniam vakarui, norintys dalyvavo Ramūno Daugelavičiaus vedamoje gilių kavos gėrimo ceremonijoje ir paskaitoje apie žolynus. Lina Pivorienė rodė kaip pasigaminti skanių patiekalų iš tiesiog lauke augančių augalų. Norintys žoliavo, pynė vainikus, o vakare atvykus Daumantui Čepuliui, smagiai trypė tradicinių šokių vakaronėje. Ryte vaikai ir jaunimas bei jų tėvai buvo įtraukti į skautiškus užsiėmimus ir smagiai leido laiką su Sergejumi Staponkumi, pynė išgyvenimo juosteles, mokėsi užsikurti laužą, šaudyti iš lankų. Vėliau visi norintys gaminosi šiaudinius sodus su Jurgita Treinyte bei pynė tautines juostas su Rasa Breidokiene, ir, žinoma, kaip gi be mūsų krašto pasakoriaus Algirdo Breidoko, kuris prijuokino ir senus, ir mažus savo pamokančiomis tarmiškomis istorijomis. Kitą dieną visi norintys buvo pakviesti į žygį su gamtininku Andrejumi Gaidamavičiumi palei Peršokšnos upės krantus, o grįžę vakarop kojas ilsino klausydamiesi nuostabios muzikos. Stovyklos dalyviams koncertavo žemaitė Austieja ir dzūkas Rokas Kašėta. Abu originalūs ir kiekvienas savaip nuostabus. Klausant jų atliekamų dainų, kojos pačios kilnojosi, o širdis dainavo.

Visos stovyklos metu vyko jogos užsiėmimai, įvairios saviugdos praktikos. Juos vedė instruktoriai Žymantas Dečkus, Liudvikas Cibas, Augustinas Antanaitis, Dalia Balčiūnienė, Shyam Prasad, Vytis Kaziliūnas, Ugnius Leimontas ir Aistė Margė, Žilvinas Gruodis, Egidijus Šilinskas, Indrė Šiliauskaitė, Ignas Kavaliauskas ir Ugnė Alsytė, Giedrius Sirvydis, Aistė Burkauskaitė. Žygį po girią taip pat vedė ir ornitologė Gintarė Grašytė, o paskaitą apie gyvūnų sugyvenimą su žmonėms Sibiro taigoje skaitė dr.Donatas Brandišauskas, Aušra Junevičienė visus mokė gamtinės daržininkystės subtilybių, o Aušra Masteikaitė ir Dovilė Steponavičienė visus meistriškai įtraukė į lietuvių liaudies dainas su bhadžianomis.

Po tokios veiklų gausios stovyklos, paskutinę dieną po rytinės mankštos, visi susirinko prie laužo pagiedoti sutartinių, sutarti, apsikabinti ir atsisveikinti iki kitų Labo noro susitikimų.

Milda PETKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis