Mes turime 98 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1192
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20864
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:125501
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:107500

Agurkų sezonas: kokių naudingų medžiagų juose gausu?

2022 m. liepos 16 d.

Gaivūs, lengvi, turintys maistingų savybių ir daugelio patiekalų, tarp jų ir gaivinančių šaltibarščių, žvaigždė – agurkai yra ir vienos sveikatai palankiausių - Viduržemio jūros regiono - dietos dalis. Jų galima įsigyti ištisus metus, bet sultingiausių ir šviežiausių rasite šiltuoju metų laiku.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad dėl mažo kaloringumo bei maistinių savybių agurkus verta įtraukti į savo kasdieninės mitybos racioną.  

Agurkas – puikus skysčių šaltinis 

Įprasta manyti, kad agurkas – savyje daug vandens turinti daržovė, todėl dažnai jo nauda nepelnytai nuvertinama. Tai, kad agurko sudėtyje yra didelis kiekis vandens, tiesiog puiki savybė, nes taip galima apsisaugoti nuo skysčių netekimo. Daliai žmonių, pavyzdžiui, vaikams, jeigu nenori gerti daug vandens, arba senyvo amžiaus žmonėms agurkas gali būti nors ir dalinis, bet tikrai puikus, skysčių šaltinis.

Dėl maistinės vertės ir mažo kaloringumo gydytoja dietologė rekomenduoja agurkus įtraukti į kasdienės mitybos racioną. Agurkuose yra vitaminų K ir C, šiek tiek mineralų: magnio, kalio, mangano, nėra riebalų ir nedaug angliavandenių, todėl jais mėgautis galima net kelis kartus per dieną.

Agurkai yra ypatingai svarbi daržovė ir svorį kontroliuojantiems žmonėms, tad galėtų būti puiki priešpiečių ar pavakarių alternatyva. Agurkuose esančios skaidulos prailgina sotumo jausmą, todėl juos galima supjausyti šiaudeliais ir įsidėti į dėžutę tarpiniam valgymui.

„Rimi“ kviečia maitintis sveikiau ir dalijasi kreminių agurkų ir ridikėlių salotų receptu.

 

 

RECEPTAS

Kreminės agurkų ir ridikėlių salotos

Patiekalui reikės:

2 vnt. trumpavaisių agurkų      

7 vnt.  ridikėlių

4 vnt. svogūnų laiškų

druskos ir pipirų pagal skonį

150 g  grūdėtos varškės         

30 g  ridikėlių daigų

Gaminimo eiga:

Agurkus ir ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais. Svogūnų laiškus supjaustykite 5 mm ilgio gabaliukais.

Agurkus, ridikėlius, svogūnų laiškus sumeskite į dubenėlį ir išmaišykite.

Paskaninkite druska ir pipirais. Ant viršaus užpilkite grūdėtos varškės ir papuoškite daigais. 

1 patarimas. Vietoje grūdėtos varškės galite naudoti graikišką jogurtą ar tepamąjį varškės sūrį.

2 patarimas. Salotas galite gardinti saulėgrąžų daigais ar kalendromis, krapais.