Mes turime 463 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3794
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28924
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:76250
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kaip valdžia taško rajono biudžetą

2022 m. liepos 16 d.

2014  m vasara. Fontanas Švenčionių miesto parke „lenktyniavo“ su medžių viršūnėmis.

 

Švenčionių miesto centre esantį parką nuo 2004 m. puošė fontanas. Tai buvo Švenčionių rajono Garbės piliečių - šviesios atminties Prezidento (tuo metu Premjero) Algirdo Mykolo Brazausko ir tuo metu Žemės ūkio ministrės mūsų kraštietės Kazimieros Prunskienės dovana Švenčionims. Tuo metu mažiems miesteliams reiškęs didelę prabangą, fontanas Švenčionių parke vainikavo viso parko, įrašyto į VIP programą, rekonstrukciją. Buvo labai gražus ir šventiškas fontano įjungimas. Nuo to laiko daug metų visą šiltą laikotarpį fontanas džiugino miesto gyventojus ir svečius skleidžiama gaiva ir krintančio vandens šniokštimu. Aplink jį smagiai šokčiojo 6 mažų fontanėlių srovelės.

Deja, apie visa tai tenka kalbėti būtuoju laiku. Įpusėjus vasarai, po daugybės replikų laikraštyje, prieš porą savaičių pagaliau pamatėme tai, kas liko iš fontano. Jau kelerius metus vis silpęs, šiais metais fontanas taip ir neištryško. Paleistos tik mažosios vandens čiurkšlės, nors jo remontui savivaldybė skyrė solidžią sumą – 6000 eurų. Išeitų, kiekvienai fontanėlio čiurkšlei (jų 6) – po 1000 eurų. Spėliojome – gal fontaną įjungs Joninėms? Neįjungė. Buvome beveik tikri – na, jau Valstybės dieną Tautiška giesmė skambės pritariant fontanui. Deja, Vilniuje su šeima gyvenančiam mmerui Rimantui Klipčiui Švenčionys nė motais – jis gi gaivinasi sostinės fontanais, o  valdininkus vasara, matyt, užklupo netikėtai...

Fontano remonto darbų pirkimą savivaldybė suplanavo tik II-am ketvirčiui - balandžio-gegužės mėn., kai visi fontanai jau sveikina ir gaivina vasariškas dienas. Darbams atlikti skirti 2 mėnesiai. Ar sulauksime fontano Vėlinėms?

Remonto darbų pirkimas, kaip tau tapo įprasta prie šios rajono valdžios, buvo NESKELBIAMOS APKLAUSOS BŪDU. Visi suprantame, ką tai reiškia, – kam nori, tam ir atiduoda užsakymą. Tokiu atveju galimi kriterijai – ne kvalifikacija, kokybė ir reali kaina, o turbūt sukalbamumas, dosnumas, gal ir lojalumas. Realiai nuo visuomenės – mokesčių mokėtojų – sandoriai nuslepiami, ir niekas nežino, nei kas, nei už ką ir kiek iš tikrųjų gavo/grąžino... Kai viskas taip neskaidru, žmonės turi teisę manyti, ką nori.

Ką reiškia neskaidrūs (NESKELBIAMIŲ APKLAUSŲ) pirkimai, vaizdžiai pailiustravo prieš keletą metų Švenčionių rajono „dvi-valdžiai“ (keistas darinys!) nepaklusęs Pabradės komunalinio vadovas. Jis teismo keliu atsikratė be konkurso primestų lupikautojų ir viešuoju pirkimu apie trečdalį sumažino daugiabučių renovacijos kainą. Bet rajono valdžiai tokie rangovai nenaudingi. Antraip, kodėl taip vengia atvirai ir viešai, pritraukiant daugiau dalyvių, pirkti darbus ir paslaugas?

Ar adekvati fontano remonto kaina – 6000 eurų? Dirbantis už minimalią algą žmogus tiek uždirba per metus. Tokią sumą per metus gauna pensininkas, kurio pensija yra didesnė už vidutinę. Kiek laiko nežinomi meistrai remontavo fontaną ir kiek kainavo valanda jų darbo? Ar tik ne tiek pat, kaip kažkada tokios teisių paslaugų firmos „Ariril“, negalėjusios net teismuose atstovauti, užtat kainavusios kelis tūkstančius už 1 valandą? Ten irgi buvo paslaugų pirkimas NESKELBIAMOS apklausos būdu...

Kas taip atėmė sveikatą vargšui fontanui, klausėme inžinieriaus statybininko. Jis neatmetė galimybės, kad fontano įrenginius išvedė iš rikiuotės jo panaudojimas žiemą metalinės „elgės“ montavimui. Kalėdiniu laikotarpiu jam tenka nelengvi išbandymai – išlaikyti ant jo užrioglintą metalo konstrukciją, kuri sąlyginai vadinama eglute. Metalinė piramidė, apkaišyta šakomis ir blizgučiais apkarstyta, daug kam gražu. Tebūnie. Tiesa, kaina irgi graži. Mums į rankas pateko vienos tokios „eglutės“ parke įrengimo dokumentas, kuriame nurodyta suma – ne mažiau įspūdinga, negu fontano „alia“ remonto, - 10285 eurų. Be to, eglutės statytojus „Švenčionių švara“ nemokamai aprūpina kėlimo mechanizmais (bokštiniu kranu) eglės montavimui ir išardymui. O juk iki Klipčių „dvi-valdymo“ ta pati „Švara“ be papildomų tūkstančių ne prasčiau papuošdavo eglutes.

Studijuojant dokumentą paaiškėjo, kad pora tūkstančių (tik...) iš šios sumos buvo skirta Švenčionėlių miesto eglutei papuošti. Švenčionių miesto metalinei „žaliaskarei“ teko virš 8000 eurų. Kokios buvo kainos vėlesniais metais, nesunku įsivaizduoti, žinant euro nuvertėjimą. Tokių rajono biudžeto išlaidų pagrįstumą palikime vertinti individualiai, bet, pasak inžinieriaus statybininko, ta vadinamoji eglutė galėjo bent jau stovėti ant žemės. Gal tada nereikėtų švaistyti rajono biudžeto lėšų abejotiniems remontams, o gyventojai galėtų per vasaros karščius mėgautis fontano gaiva.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

2022 m. liepos 14 d. Tai, kas liko iš fontano.