Mes turime 234 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5418
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30548
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77874
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Erkės puola mus. O kas puola erkes?

2022 m. liepos 30 d.

Patarška yra labai keistas naminis paukštis. Maža to, kad lesa viską, ko kiti paukščiai vengia, tai dar ir labai triukšminga.

 

Specialistai vienu balsu tvirtina, kad po šios šiltos žiemos erkių bus daugiau nei bet kada, o kartu bus ir kaip niekad didelis pavojus užsikrėsti jų pernešamos ligomis. Ir tie specialistai yra teisūs. Išskyrus vieną atvejį. Jeigu jūsų kieme gyvena višta, jums labai pasisekė. O erkėms ne. Po sniegu jos būtų saugesnės, bet dabar joms pasislėpti nuo šių smalsių ir landžių paukščių - jokių šansų. Geresnės erkių medžiotojos yra smulkių veislių vištos. Taip pat ypač efektyviai šį darbą atlieka patarškos (jos, beje, ir kolorado vabalus aprenka). Net kalakutai yra tikri erkių naikintojai. Paskaičiuota, kad vienas kalakutas per dieną sulesa iki 200 iksodinių erkių. Kai perskaičiau šitą informaciją, nusprendžiau nebevaikyti kaimyno kalakutų iš savo kiemo. Velniai nematė tų kelių iškapstytų tulpių, menka čia žala palyginus su Laimo liga, erkiniu encefalitu, babezioze, anaplazmoze, erlichioze, tuliaremija ar Povasano virusu. Aš vis stebėjausi, kodėl jau keleri metai savo kieme nepasigaunu jokios erkės, nors beveik nešienauju žolės, išskyrus takus. Dabar žinau, kad už tai turiu būti dėkingas kaimyno vištoms. Jos ir šią žiemą kiekvieną mielą dieną pas mane ateidavo atlikti erkių „dezinfekcijos“.

Erkės ir be vištų turi begalę priešų, kurie kontroliuoja jų skaičių gamtoje. Tai kirstukai, varlės, rupūžės, driežai, ant žemės besimaitinantys įvairių rūšių paukščiai, plėšrūs vabalai, skruzdėlės, vorai. Taip pat erkėms ramybės neduoda jų pačių parazitai - grybeliai, nematodai, parazitinės vapsvos. Kuo daugiau erkių - tuo labiau daugėja ir jų priešų. Mūsų užduotis - padaryti taip, kad tų erkių valgytojų būtų kuo daugiau. Mums kol kas dar sunku suprasti, kaip pagausinti tas parazitines vapsveles, bet padėti varlėms ir rupūžėms tikrai galime. Pastaraisiais metais visoje Lietuvoje nyksta varlės. Dėl sausų vasarų visos jų balos išdžiūsta ir vargšės nebeturi kur neršti. Lietuvos gamtos fondas Dzūkijoje jau daug metų vykdo projektą, kurio pagalba kasamos kūdros baliniams vėžliams ir varliagyviams. Kūdra turi būti laukinė, apaugusi maurais ir prižėlusi vandens augalų, ant kurių varlėms ir rupūžėms būtų patogu prikabinti savo ikrelius. Išpuoselėti sodybų tvenkinukai, kuriuose nėra jokios augalijos, varliagyviams, žinoma, netinka. Jei norite mažiau erkių savo kieme, turėtumėte būti pakantesni ir skruzdėlėms. Ypač toms, kurios skaudžiausiai kanda - ugninėms. Jos negailestingos ne tik žmonėms, bet ir erkėms.

Prisiekę erkių medžiotojai yra tinklų nerezgantys plėšriavoriai (angl. wolf spider). Lietuvoje jų gyvena apie 50 rūšių. Viena rūšis (pilkasis pasalūnas) įrašyta į Raudonąją knygą. Erkės ir vorai yra voragyviai, t.y. jie yra giminaičiai. Bet vorams tai nė motais. Jie pripratę būti kanibalais. Tikrai nesunku pastebėti, kad šią šiltą žiemą nesnaudžia ne tik erkės, bet ir vorai.

Todėl ne tiek šiltėjančių žiemų turėtume baimintis, o daugiau dėl biologinės įvairovės nykimo. Joks žolės skutimas neišgelbės jūsų nuo erkių, jei gamtoje nebus ekologinės pusiausvyros, kuriame kiekviena gyvybės forma atlieka savo vaidmenį. Erkių pernešamos ligos yra ne tik Lietuvos rykštė. JAV žaibiškai plinta Laimo liga ir tai yra simptomas, kad serga pati Gamta. Amerikiečiai, susirūpinę savo ir savo augintinių saugumu, vienijasi, tampa „erkių sekliais“, programėlėje TickTracker registruoja erkių plitimą, aktyviai domisi jų gyvenimu, ekologija, dalinasi mokslo naujienomis, bendrai ieško būdų, kaip pačiai gamtai padėti susidoroti su erkių plitimu ir kaip padėti tiems žmonėms, kuriems liga visam laikui pakeitė jų gyvenimą. Tokių kvailų pasiūlymų, kokių kartais pasitaiko pas mus - nupurkšti viską pesticidais - ten nėra.

Apie erkių plitimo priežastis jau daug rašiau. Minėjau, kad prie erkių ligų platinimo prisideda ir plynos kirtavietės (jose palankios sąlygos veistis graužikams, nuo kurių erkės ir pasigauna įvairių užkrečiamų ligų), ir beatodairiška šernų medžioklė (šernai geriau nei bet kas kitas užuodžia po žeme esančius graužikų lizdus ir juos sunaikina). Žodžiu, viskas, kas prisideda prie gamtos naikinimo, viskas, kas griauna ekologinę pusiausvyrą, tiesiogiai pakenkia ir mums. Nes, patogu mums tai ar ne, buvome ir būsime šios kenčiančios Gamtos dalimi.

Andrejus GAIDAMAVIČIUS

(Nuotrauka iš Vikipedijos).