Mes turime 182 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:598
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14597
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:61923
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Mėgstanti keliauti rašytoja Dalia Smagurauskaitė puikiai pažįsta ir gimtąjį Švenčionių rajoną

2022 m. rugpjūčio 6 d.

Dalia Smagurauskaitė, apkeliavusi nemažai pasaulio valstybių, ir savo gimtinės nepamiršta.

 

Prisipažinsiu, buvau maloniai nustebintas sužinojęs, kad švenčionėliškė rašytoja, keliautoja Dalia Smagurauskaitė ir gimtajam Švenčionių rajonui skirtą informacinį tinklapį sukūrė. Apie tai ir kalbėjausi su Dalia jos apsilankymo Švenčionėliuose metu. Kadangi Dalią Smagurauskaitę pažįstu nuo vaikystės, o ir šis mūsų pokalbis buvo jau ne pirmas, kalbėtis buvo lengva.

- Dalia, esi prisiekusi keliautoja, o kiek šalių jau aplankyta?

- Kažkaip ir neskaičiavau, o pati egzotiškiausia aplankyta šalis buvo Saudo Arabija. Ten nuvykau praėjus vos porai mėnesių po to laiko, kai jie pradėjo priiminėti turistus. Tai buvo ne pirma mano aplankyta šalis, bet kiekviena iš jų turi savo specifiką, savitumą. Kitaip ir būti negali. Skiriasi ir kultūrų lygmuo, tradicijos. Kaip tik Saudo Arabijoje tradicijos yra labai griežtos, taip pat yra ir Omane, kurį aplankiau šiemet, bet jie labai turtingai gyvena ir į turistus mažai kreipia dėmesio. Beje, Omane labai saugu. Pagal saugumą Omanas patenka į saugiausių šalių penketuką.

- Keliaujanti, nerimstanti Dalia sugalvojo sukurti pažintinį tinklapį apie gimtąjį Švenčionių rajoną. Kaip kilo tokia mintis?

- Ta mintis brandinta senokai. Patikėkit, ji tikrai neatsirado per vieną dieną. Man visą laiką norėjosi pasakoti apie Švenčionių rajoną, nes man čia patinka. Turime nuostabią gamtą. Gyvename gražioje žemėje, bet apie ją tiek mažai pasakojama... Kažkodėl dažnai būna taip: kalbi apie Žeimenos upę, Kačėniškės piliakalnį ir tuoj išgirsti reziumė: „Tai čia Ignalinos rajonas“, o kai kalbi apie Labanorą, ne vienam atrodo, kad kalbama apie Molėtų rajoną. Štai tokiom akimirkom ir kyla noras kuo daugiau papasakoti apie Švenčionių rajoną, taip ir pradėjau. Pradėjau nuo to, ką geriausiai žinau – Švenčionėlių, nes čia aš gimiau, augau. O kai pradėjau labiau domėtis Švenčionių rajonu, supratau, kad dar ne viską žinau, kad dar yra kur apsilankyti. Pradėjau domėtis ir apie Švenčionių rajoną išleista literatūra. Net Laužadžio „Legendas“ užsisakiau. Nors legendos yra legendos, bet ten yra ir įdomių dalykų. Man atrodo, dar ir Nalšios žemės tema nėra pilnai išnaudota, atskleista.

- Dalia, tavo Instagram sukurtas tinklapis „Atrask Švenčionių rajoną“ skirtas daugiau platesnei publikai?

- Skirtas jis visiems, bet norisi, kad kuo daugiau žmonių sužinotų apie Švenčionių rajoną, pamatytų, kaip pas mus gražu, kiek turime ežerų, miškų ir, žinoma, apsilankytų. Juk informacija keliaujančiam labai svarbi, - sako mano pašnekovė. Ir čia negali nesutikti su jos argumentais, nes ir aš, ir kiti, ruošdamiesi aplankyti kokį rajoną ar miestą, pirmiausia skaitome literatūrą, ieškome informacijos internete.

- Ar dažnai pildysi savo sukurtą tinklapį Instagram‘e?

- Kadangi čia ne darbas, o laisvalaikio užsiėmimas, tai jis turi būti malonus. Tikslas yra po kokį vieną, vasarą gal du kartus papildyti, bet kaip išeis. Viskas priklauso nuo to, ką ir kiek pavyks aplankyti. Juk kiekvienu metų laiku tie patys objektai, vietovės atrodo kitaip. Taip kad yra ką veikia...

- O kaip žmonės gali surasti tavo sukurtą tinklapį „Atrask Švenčionių rajoną“?

- Pirmiausia reikia turėti Instagram paskyrą, o tada reikia ieškoti pagal žodžius „Atrask Švenčionių rajoną“ arba tiesiog Švenčionių rajonas. Pilnas adresas yra https:/www.instagram.com/atrask_svencioniu_rajona.

- Kodėl Instagram‘e o ne Facebook‘e?

- Kažkaip pagalvojau apie jaunesnę publiką, kuri dažnai ne tik Facebook‘e, bet ir Instagram‘e lankosi. Tiesiog taip gavosi, o dėti ir ten, ir ten, dar daugiau laiko reikia, o jo vis trūksta. Yra darbas, yra noras užbaigti pradėtą rašyti knygą, yra noras pakeliauti. Norų – daug, o laiko paroje – 24 valandos.

- Ir apie ką bus nauja tavo knyga?

- Kaip čia pasakyt, kad visko nepasakyt? Tai bus istorinis romanas, paremtas tikrais faktais ir mano sugalvotais siužetais.

- Dalia, rinkdama medžiagą Instagram‘ui giliniesi ir į Švenčionių krašto istoriją, ir į Nalšios istoriją. Taip gal ir knyga apie istorines peripetijas šiame krašte gali gimti?

- Kaip sakoma, niekada nesakyk niekada. Kas ten žino, kaip bus ateityje. Beje, sukūriau ir logotipą, kuris asocijuojasi su Švenčionių rajonu: su čia esančiais miškais, ežerais ir saule, nes saulė į Lietuvą ateina pirmiausia per Švenčionių rajoną, - baigdama mūsų pokalbį apie Instagram tinklapį „Atrask Švenčionių rajoną“ sako Dalia Smagurauskaitė.

Paskui dar kalbame apie dar neaplankytas rajono vietas, ir aš labai nustembu, kad tų Dalios neaplankytų vietų faktiškai nėra...

Algis JAKŠTAS