Mes turime 360 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1775
mod_vvisit_counterŠią savaitę:34151
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:115900
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Lietuvą apiplėšinėja, o Landsbergis su Kreiviu toliau miega

2022 m. rugpjūčio 27 d.

Esant kosminėms kainos elektros biržoje, opoziciniai socialdemokratai užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį ir energetikos ministrą Dainių Kreivį ragina valstybės vardu pradėti tarptautinę kampaniją - reikalauti peržiūrėti elektros energijos pardavimų biržos „Nord Pool“ tvarkas ir taisykles.

Kosminės elektros kainos yra biržoje galiojančių taisyklių pasekmė. Jos nustatomos pagal pasiūlytą didžiausios kainos principą. Vertinant susidariusias aplinkybes ir anomalijas, biržos taisyklės turi būti peržiūrimos. Jei liks galioti dabartinė tvarka, Lietuva ir toliau bus apiplėšinėjama.

Socialdemokratai ragina minėtus ministrus subūrti sąjungininkus Europos Sąjungoje ir daryti politinį spaudimą norvegų ir švedų kompanijoms, kurios ir nustato „Nord Pool“ taisykles. Jei taisyklės liks tokios pat, ir toliau Lietuva bus elektros kainų rekordininkė visoje Europoje: mokėsime šimtus kartų bramgiau. Artėja rekordinių kainų žiema, tad nieko nedaryti būtų pražūtinga.

Energetikos ministerijai derėtų vertinti ir situaciją biokuro biržoje „Baltpool“. Čia taip pat kaina už biokurą nustatoma didžiausios kainos principu ir tuo yra piktnaudžiaujama. Nelikus pigaus biokuro iš Rusijos ir Baltarusijos, tikros konkurencijos tarp žaidėjų nėra. Niekas nesiūlo ilgalaikių sandorių, tik savaitės. Tiekėjai sandėliuoja biokurą siekdami užkelti kainas rudenį, nors jos ir taip keturis kartus didesnės nei pernai. Savivaldybės šiuo metu irgi tinkamai neapsirūpinusios biokuru – turi vos 10 proc. reikiamo kiekio.

 LSDP inf.