Mes turime 300 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:84
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16285
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92315
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Laisvas pasirinkimas su rimbu?

2022 m. rugpjūčio 27 d.

Elektrinė painiava

Ekonomistas R.Rudzkis pareiškė, kad dar pradedant elektros rinkos liberalizavimą, derėjo užtikrinti, jog tarp visų elektrą tiekiančių įmonių viena būtų stambi, kontroliuojama valstybės, užtikrinanti elektros tiekimą gyventojams ir pramonei esant bet kokioms kainoms. Auksiniai žodžiai! Bet juk taip ir buvo. Pavadinimus kaitaliojo (dabar „Ignitis“), bet nuo to paslaugos nenukentėjo ir visi buvo laimingi. Na, beveik visi, nes tolydžio aukščiausi valdžios atstovai dviprasmiškai pabrėždavo, kad Vakarų Europos šalyse elektra daug brangesnė. Valdžios pasisakymus reikia skaityti tarp eilučių. Jau tada buvo galima nuspėti planus susilyginti su Vakarų Europa, nors mes – ES rytų europiečiai su rytietiškomis pajamomis...

R.Rudzkio žodžiais „stambi, kontroliuojama valstybės, užtikrinanti elektros tiekimą gyventojams ir pramonei esant bet kokioms kainoms“ įmonė („Ignitis“) tebėra, tik jau ne visiems. Kai kurie susigundė valdžios vilionėmis rinktis „nepriklausomus“ ir pasirinko vieną iš „kačių maišuose“. Juk 180 tūkstančių vartotojų (namų ūkių!) kažkaip pasirinko „Perlo energiją“... Priversti, bet patys.

„Ignitis“ keistai transformavosi - tuo pačiu metu tapo ir visuomeniniu, ir nepriklausomu tiekėju. Niekas nesupranta, kaip taip gali būti, bet taip yra. Nepriklausomas „Ignitis“ tiekia elektrą jį pasirinkusiems pagal sutartinius tarifus. Tiems, kurių dar nevertė rinktis (III etapo), „Ignitis“ tiekia elektrą pagal valdiškus tarifus. Užsispyrusiems (arba mąstantiems), kurie vietoj „nepriklausomų“ pasirinko garantinį tiekimą (iki 6 mėn.), sąskaitas taip pat siunčia „Ignitis“, tik su bauda – 25 proc. brangiau, negu nustatytas valdiškas tarifas. Kol naudojausi garantiniu tarifu (iki paskutinės dienos) buvau labai patenkinta – net su 25 proc. bauda, mokėjau mažiau, negu pasirinkusieji „nepriklausomus“...

Neatlaikiau spaudimo ir grasinimų. I etapo vartotojai buvo labai geidžiami - skambinėjo, laiškus rašinėjo visi „tiekėjai“ ir vis gąsdino, kad garantinis tiekimas - tik 6 mėn. Kas bus toliau, niekas negalėjo dorai atsakyti, paskui išdrąsėję ėmė gąsdinti, kad atjungs elektrą. Už ką? Nė cento neskolingam ir nevėluojančiam atsiskaityti klienui galima nukirpti laidus? O jeigu? Beliko „rinktis“. Likau, kaip ir buvusi, „Ignityje“, tik sutartyje jau parašyta, kad jis - NEPRIKLAUSOMAS TIEKĖJAS. Geru laiku pasirašius sutartį, labai pasisekė. Kaip, beje, pasisekė ir užsilenkusio „Perlo“ klientams, tik kažkodėl visi dramatizuoja situaciją (apie tai vėliau). Tai valdžiai nepasisekė, nes griūna jų kortų „būdelė“. Prasidėjo tikras šaršalas. Lietuva perka elektrą brangiausiai visoje ES. Jokio aiškumo, žmonės toliau gąsdinami, o politikai kaltina vieni kitus.

 

Politikai svaidosi kaltinimais

R. Karbauskis dūrė konservatorių – liberalų kompanijai, kad prasidėjus problemoms su „Perlo energija“, valdžios atstovai pradėjo meluoti, neva jie su sprendimu liberalizuoti elektros energijos rinką nėra susiję.

Iš tikrųjų, kaip sename anekdote, vieni pradėjo, kiti baigė. Dar 2019-ųjų rudenį tarpininkų agitatoriai ėmė skambinėti gyventojams ir vilioti įvairiomis kvailystėmis, nes neturėjo kuo: nemokama pirmąja sąskaita, 15-20 eurų nuolaida pirmajai sąskaitai, žadėjo išmokyti taupiai vartoti (gal nevartoti?) elektrą, o dabar išgarsėjęs ir užsilenkęs tiekėjas net viliojo nuolaidomis patalynei ir puodams partnerių parduotuvėse...

Premjerė – dar geriau – sugebėjo apkaltinti pačius elektros energijos vartotojus, neva nesugebėjusius įvertinti galimų rizikų. Lyg visi gyventojai būtų energetikos specialistai! Net Vyriausybė ir Energetikos ministerija nesugebėjo įvertinti. Patys nesuprasdami, ką daro, prievarta suvarė didžiąją dalį gyventojų į „nepriklausomų tiekėjų“ lagerius.

 

Tiekėjai netiekia ir už tiekimą neatsako

Ar galima vadinti laisvu pasirinkimu, kai valdžios vardu grasinama palikti be elektros, jeigu nesirinksi vieno iš tarpininkų, nors visi vienodi, ir pasiūlymai jų vienodi? Kokie jie nepriklausomi, jeigu elektrą perka visi vienoje vietoje už vienodą kainą? Kokie jie (visi 7) tiekėjai, jeigu elektrą tiekia, kaip ir anksčiau, ESO? Dėl gedimų reikia kreiptis į ESO. Vadinami tiekėjai sako, kad jie - ne prie ko. Kaip sakoma, nei sėja, nei pjauna, tik sąskaitas išrašo ir pinigus pasiima. Ir kokie jie nepriklausomi, jeigu pusę iš vartotojo imamos kainos nustato ir pasiima valstybė valdžios šėlionėms finansuoti? O ir kam to demokratijos žaidimo – rinktis tiekėją – reikėjo, kai galima buvo automatiškai paskirstyti vartotojus, kaip tai daroma su II pakopos pensijų fondais.

Pašnekovai dažnai klausia, ką bendro su tuo, kas vyksta per prievartą, turi rinkos liberalizavimas? „Nepriklausomi tiekėjai“ (tiksliau būtų juos vadinti perpardavinėtojais) egzistavo daugiau kaip prieš 10 metų. Tada skambinėjo daugiausia įmonių vadovams, siūlė 1 centu pigesnę elektrą. Galėjo rinktis ir gyventojai, bet neteko girdėti, kad kas būtų tai daręs. Niekas nevertė. 2019 m. valdžia susigriebė, kad paskutinis ES numatytas terminas čia pat, o vežimas nė nepajudėjo.

 

ES strategija „Europa 2020“ prievartos nenumato

„Vienas iš Europos Sąjungos strateginių energetikos tikslų, įtvirtintų Strategijoje „Europa 2020“: sudaryti sąlygas visiems vartotojams pasirinkti elektros energijos tiekėją bei užtikrinti mažesnes elektros energijos kainas. Strategija „Europa 2020“ numato, kad rinkos liberalizavimui būtinos šios pagrindinės sąlygos: pasitikėjimo rinka užtikrinimas, vartotojų apsauga ir pagalba vartotojams dalyvaujant liberalizuotoje rinkoje.

Strategijoje „Europa 2020“ pripažįstama, kad namų ūkių rinkos liberalizavimas, numatytas Trečiajame energetikos pakete, pilnai nepasiekė savo tikslų. Vartotojams vis dar per mažai žinomos jiems pagal Europos Sąjungos teisės aktus suteikiamos teisės arba jie nėra linkę šiomis teisėmis pasinaudoti.“

Tai - citata iš Mažmeninės elektros energijos tiekimo namų ūkiams liberalizavimo studijos, kuri remiasi oficialiais ES dokumentais. Joje nėra nė vieno žodžio apie tai, kad gyventojai gali būti verčiami atsisakyti visuomeninio tiekėjo ir rinktis naują, o nepasirinkę būtų baudžiami pinigine bauda (garantinis tiekimas 25 proc. brangesnis) arba kankinami, atjungiant jų būste elektrą. Juo labiau, kad valdžia nesukūrė Strategijoje „Europa 2020“ įrašytų sąlygų rinkos liberalizavimui.

 

Kodėl pasisekė „Perlo“ klientams?

Kaip praneša ESO atstovai, nutraukusios veiklą „Perlo energija“ klientams nepasirinkus nepriklausomo tiekėjo iki rugpjūčio 28 d., šiems klientams iki naujųjų metų bus užtikrinamas garantinis, o vėliau visuomeninis tiekimas su valstybės taikomu kompensavimu. Apie tai gali tik pasvajoti bene visi priverstinai „liberalizuoti“ vartotojai, kuriems kitąmet prognozuojama kaina – 1 euras už kilovatvalandę, o gal ir daugiau.

 

Gali pasisekti ir dar 400 tūkstančių

Įvairiausi veikėjai dabar kovoja už mažiausiai elektros suvartojančius 400 tūkstančių III etapo vartotojų, kurie turėtų iki metų pabaigos pasirinkti kažką iš „nepriklausomų tiekėjų“. Siūloma stabdyti liberalizavimo procesą, nukelti jį neterminuotai arba iš viso atšaukti ir visiems grįžti prie senos tvarkos. Net premjerė yra pasakiusi, kad III etapas gali būti nukeltas gal net kokiems 4 metams. Pasigirsta ir siūlymų nuo kitų metų kompensuoti beprotišką elektros kainos kilimą tik tiems, kurie gauna šildymo ir vandens kompensacijas.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis