Mes turime 245 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3678
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22222
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69548
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Per Labanorinę Labanoro parapija paminės 500 metų sukaktį

2022 m. rugsėjo 3 d.

Labanoro parapijos klebonas Jurgis Kazlauskas.

 

Jau tapo gražia tradicija prieš Švč. Mergelės Marijos gimimo dienai skirtus atlaidus, mūsuose vadinamus Labanorine, pakalbinti Labanoro parapijos kleboną Jurgį Kazlauską. Kalbame ir apie liūdnus, ir džiugius dalykus, pokyčius. Nesulaužėme tradicijos ir šiemet. Pirmas mano klausimas kunigui Jurgiui Kazlauskui buvo:

- Kuo išskirtiniai šių metų Labanorinės atlaidai?

- Šių metų atlaidų išskirtinumas tas, kad paminėsime Labanoro parapijos 500 metų sukaktį. 500 m. – tai įspūdingas skaičius, nedaug parapijų Lietuvoje gali pasigirti tokia sukaktimi. Kartais stovėdamas prie altoriaus ir žiūrėdamas į susirinkusius tikinčiuosius nejučiomis pagalvoju, kiek kunigų meldėsi per tuos 500 metų, kiek žmonių buvo pakrikštyta, sutuokta ir į amžinybę palydėta. Kadangi daug ką sunaikino ugnis, to pasakyti jau neįmanoma, bet ir per tuos 11 metų nuo naujos bažnyčios pašventinimo labai daug čia pakrikštyta, buvo daug santuokų, buvo ir mirusiųjų į amžinybę palydėta nemažai. Dažnai klausiu žmonių, panorusių čia krikštyti vaiką ar susituokti, kodėl pasirinko Labanoro bažnyčią, ir žinai, kokį atsakymą išgirstu? Kad čia labai gera, viešpatauja gera aura. Aš, kaip kunigas, 500 metų parapijos istorijoj dalyvauju tik 11-12 metų, bet ir mano daliai Dievas skyrė rimtų išbandymų ir išgyvenimų – bažnyčios gaisras 2009-ųjų pabaigoje, atstatymo peripetijos. Buvo visko: ir gerų, ir blogų žmonių teko sutikti. Dabar galime ramiai melstis. Per 500 metų parapijai teko daug išgyventi, o šiemet per atlaidus ir pažymėsime šią įspūdingą datą. Vis galvojau, kaip įamžinti šią datą, ir nutarėme nupirkti prabangią, iškilmingą mišių taurę, ant kurios bus išgraviruota „Labanoro parapijai 500 metų“. Praeis laikas, kiti kunigai aukos šv. Mišias, kiti žmonės melsis, o šį taurė primins apie 2022 metais paminėtą parapijos sukaktį. Šita taurė įsigyta už tikinčiųjų aukas. Visi aukotojai surašyti į knygą.

- Ar bus svečių kunigų per šių metų Labanorinės atlaidus?

- Žinoma, bus. Sekmadienį, rugsėjo 11 d. šv. Mišias aukos kunigas Virginijus Česnulevičius, rugsėjo 8 d. dalyvaus kunigas Vidas Jelinskas, kuris ne tik mano draugas, bet jis ir bažnyčios pašventinimo ceremonijai vadovavo. Bus kunigas Mindaugas Grenda. Mano draugai kunigai įsipina į parapijos gyvenimą. Jei sveikata leis, gal ir Kaišiadorių vyskupas emeritas Juozapas Matulaitis gali atvažiuoti, nes jam irgi Labanoro bažnyčia labai brangi, nes daug prisidėjo palaikydamas bažnyčios atstatymo idėją po gaisro. Aš jam sakiau: „Jūsų Ekscelencija, Labanoro bažnyčioje esate visada laukiamas“. O bažnyčioje per metus pokyčių neįvyko. Dabar, kai viskas sutvarkyta, belieka melstis.

- O kaip vyks pamaldos per šių metų Švč. Mergelės Marijos gimimui skirtus atlaidus?

- Melsimės 4 dienas, nes rugsėjo 8-oji – Švč. Mergelės Marijos gimimo diena – ketvirtadienis. Šią dieną melsimės 12 val. Penktadienį šv. Mišios taip pat bus aukojamos 12 val., melsimės už ligonius. Šeštadienį šv. Mišios bus aukojamos 12 bei 17 valandą. Melsimės už šeimas. Po šv. Mišių vyks jau pasaulietiška Labanorinė, o sekmadienį 10 val. votyva, melsimės už parapijas, o 12 val. šv. Mišias aukos svečias kunigas Virginijus Česnulevičius, mišių metu giedos ansamblis „Inmezzo“, kuris taipogi rengdamas labdaros koncertus prisidėjo prie bažnyčios atstatymo. Didelių šou dabar tikrai nereikia, reikia tik ramiai melstis. Man patiko kažkada pasakyti kunigo Juliaus Sasnausko žodžiai, kuris sakydamas pamokslą pasakė: „Dabar jums reikia įmelsti šias gražias sienas.“ Tad ir stengiamės įmelsti naują bažnyčią jau 11 metų, - baigdamas mūsų pokalbį sako Labanoro parapijos klebonas kunigas Jurgis Kazlauskas.

Algis JAKŠTAS