Mes turime 503 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2816
mod_vvisit_counterŠią savaitę:9226
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90975
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Negyjanti Holokausto žaizda

2022 m. spalio 8 d.

Švenčionių žydų bendruomenės pirmininkas Moisej Šapiro prieš minėjimą bendrauja su jaunimu.

 

Nors nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos vis daugiau laiko praeina, bet kraujuojančios to karo žaizdos lyg negyjančios stigmos vis primena apie to meto žiaurumus. Labai dažnai posakis „Laikas gydo“ tiesiog prašauna pro šalį. Viena iš tokių negyjančių žaizdų – žydų tautos genocidas, dažniau vadinamas Holokaustu. Kiekvienais metais spalio pradžioje ir Švenčionių rajone vyksta Holokausto minėjimas.

Šiemet spalio 2-ąją minėjimas prasidėjo Švenčionių miesto parke prie menoros, skirtos Švenčionių getui įamžinti. Menorą sukūrė meno kūrėjas Juozapas Jakštas. Liūdna, bet žydų tautybės žmonių rajone liko visai nedaug. Jau neateis prisiminti savo ir savo tautos tragedijų Moisejus Preisas, su kuriuo daug kartų bendrauta, o jo išlikimo istorija verta filmo scenarijaus. Neateis ir šviesuolė Bliuma Kac bei dar nemažas būrys jau iškeliavusių į amžinybę, kur galbūt sutiks savo artimuosius, nužudytus per Holokaustą.

Holokausto minėjimas reikalingas tam, kad panašūs dalykai nesikartotų. Gaila, bet žmonės neišmoksta ar nenori išmokti istorijos pamokų. Kažkodėl vienos tautos atstovai ima žudyti kitos tautos žmones, ir tai vyksta ten, kur įsižiebia karo ugnis. Iki Antrojo pasaulinio karo dabartinio Švenčionių rajono teritorijoje gyveno ne vienas tūkstantis žydų. Nemažai jų buvo sušaudyti netoli Švenčionėlių, dalis – Paneriuose ir kitur. Švenčionių rajone yra ne vienas paminklas Holokausto aukoms. Bet grįžkime prie Švenčionių geto, kuris gyvavo palyginus ilgai, nuo 1941 m. vasaros iki 1943 m. pavasario. Per tą laiką Švenčionių gete įkalintų žydų skaičius svyravo. Getą likvidavus, dalis kalinių buvo perkelti į Vilniaus getą, o kiti buvo nugabenti į Panerius ir ten išžudyti. Beje, getas buvo ir Švenčionėliuose, nuo kurių vos už kelių kilometrų yra masiškiausia žydų sušaudymo vieta, kurią žymi memorialas, skirtas Švenčionių apskrities žydų žudynių aukoms atminti. Po minėjimo prie menoros Švenčionių miesto parke Švenčionėlių memorialą aplankė ir Holokausto aukas pagerbė spalio 2 d. minėjimo dalyviai.

Algis JAKŠTAS