Mes turime 300 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:747
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16948
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92978
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Gyventojai įsitikinę: savivaldybė turi perimti kelią

2022 m. spalio 8 d.

Praėjusį šeštadienį rašėme apie Milkuškų kaimo Didžiosios gatvės gyventojus netikėtai užklupusią didžiulę problemą. Gauti NŽT laiškai, kuriais informuojama (valdišką tekstą citavome), kad, paprastai sakant, po 20 metrų į abi puses nuo kelio briaunos yra rajoninio kelio apsaugos zona. Į tuos 20 metrų patenka ne tik žmonių privati valda, bet kai kuriais atvejais ir gyvenamieji namai.  Žmonėms tai nepriimtina ne tik dėl ūkinės veiklos ribojimo, bet ir morališkai. „Tai aš dabar turėsiu miegoti zonoje?!“- piktinosi vienas gyventojas.

Gautuose pranešimuose esantis įspėjamas, kad apsaugos zonoje ribojama visa ūkinė veikla, privertė žmones ne juokais sunerimti. Net norint remontuoti nuosavą namą, reikia prašyti leidimo.  O apie kokios malkinės ar pavėsinės statybą toje apsaugos zonoje arba augalų sodinimą nėra ir kalbos. Ir čia nuosavoje žemėje!

Žmonės kolektyviai stojo ginti savo nuosavybės ir teisių. Dalyvaujant bendruomenės susirinkime buvo akivaizdu, kad šios kovos priešakinėse gretose yra Vladislavas Rakuckis, iškėlęs problemą iki valdžios lygmens. Ir nutik gi šitaip - rašydama supainiojau lyderio pavardę. Dėl to nuoširdžiai atsiprašau gerbiamo Vladislavo Rakuckio.

Ryžtingai nusiteikusi Milkuškų bendruomenė susirinkime kartu su kviestiniais asmenimis – Seimo nariu Gintautu Kinduriu, NŽT atstove Živile Tepliakoviene ir Regiono kelių atstovu, nors ir dalyvavusiu tik „per kompiuterį“, – išsiaiškino svarbiausią dalyką – ką daryti. Regiono kelių atstovas, nors ir ne iš karto, pagaliau atskleidė žmonėms, kas kaltas dėl juos užgriuvusių rūpesčių ir nervų.

Jeigu savivaldybė būtų sutikusi perimti iš Regiono kelių Milkuškų k. Didžiosios gatvės kelią savivaldybės priklausomybėn, vietinio kelio apsaugos zona būtų buvusi tik 3 metrų. Regiono kelių atstovas sakė: „Išsiuntėme prieš kelias savaites Švenčionių savivaldybei oficialų pasiūlymą perimti kelią, bet atsakymo išvis negavome.“ Jis siūlė žmonėms patiems reikalauti, kad savivaldybė perimtų kelią.

Bendruomenė parengė prašymus oficialioms institucijoms (tai nelengva užduotis, todėl užtruko) ir jau galbūt išsiuntė, o sparčiai veikiantis ir šio proceso priešakyje esantis Vladislavas Rakuckis, jau ir atsakymų gavęs, tęsia susirašinėjimą su valdžios institucijomis.

Nelengva paprastiems žmonėms apsiginti, kai vietinei valdžiai suteiktos tokios teisės: nori – perima kelią, nenori – neperima, tingi – išvis neatsakinėja į oficialius pasiūlymus, kaip šiuo atveju. Visai kaip savo ūkyje... „Kažin, ar yra kam apskųsti savivaldybę už tokius dalykus? Ar virš jų jau nieko nėra?“ – svarstė bendruomenės susirinkime vienas gyventojas.

Natūralus klausimas, bet po to, kai buvo panaikinta Valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministerija, vietinė savivalda pajuto nežabotą veiksmų laisvę. Matyt, prieita riba, kai toliau tokios savivalės palikti negalima, tad centrinė valdžia prakalbo apie savivaldybių veiklą prižiūrėsiančio departamento kūrimą. Nauja – tai gerai pamiršta sena...

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis