Mes turime 274 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2488
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21032
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68358
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ar vartojate per daug maisto papildų? Šalutinis vitaminų perdozavimo poveikis

2022 m. spalio 17 d.

 

Šiais laikais atrodo, kad viskas, nuo vandens buteliuko iki apelsinų sulčių, turi daug vitaminų ir mineralų. Tai gali atrodyti kaip puikus būdas padėti papildyti savo organizmo atsargas, ypač kai joje trūksta subalansuotos mitybos. Tačiau nuolatinis vitaminų ir mineralų perteklius gali pakenkti.

Per daug vitamino C arba cinko gali sukelti pykinimą, viduriavimą ir skrandžio spazmus. Per didelis seleno kiekis gali sukelti plaukų slinkimą, virškinimo trakto sutrikimus, nuovargį ir nedidelį nervų pažeidimą.

Nors dauguma žmonių negauna megadozių, jei per pusryčius valgote vitaminais praturtintus dribsnius, tarp valgymų geriate energetinius gėrimus, per vakarienę pasilepinate spagečiais su sūriu ir kasdien vartojate maisto papildų kompleksus, galite lengvai viršyti rekomenduojamas paros normas.

 

Štai ką reikia žinoti, kad nepersistengtumėte

Dauguma žmonių nesuvokia, kad nėra jokio realaus pranašumo vartoti daugiau nei rekomenduojamas vitaminų ir mineralų kiekis, ir jie nesuvokia, kad tai gali duoti daugiau neigiamo poveikio. Tikėtina, kad nepastiprintas maistas, kurį valgote, nėra problema. Gana sunku persistengti vien su juo.

Jei ruošiatės vartoti papildą, tai tokį, kuris neviršytų dienos normos (dienos vertė yra vitamino arba maistinių medžiagų kiekis, kurį žmogus turėtų gauti, kad jis būtų optimalus). Aktyviai sportuojantiems asmenims galimos 2-3 kartus didesnės paros normos, nei yra nurodyta, tačiau reikėtų atsižvelgti į treniruočių trukmę ir sudėtingumą. Treniruočių metu daugiausia išprakaituojama mineralų, kaip cinkas, magnis ir kt.

 

Ženklai, kad gaunate per daug

Mokslininkai dar nežino, ar reguliariai gauti šiek tiek per daug vitamino ar mineralo (o ne megadozės) yra problema.

Gali būti psichinės sveikatos sutrikimų, kaip nerimo, bet tai būtų labai subtilūs ženklai.

Šie lengvi simptomai gali būti miego ar susikaupimo sunkumai, nervų problemos, pvz., tirpimas ar dilgčiojimas, arba padidėjęs dirglumas, priklausomai nuo maistinių medžiagų, kurių gaunate per daug.

Didesnis rūpestis yra tai, kad mes „puošiame savo mitybą perfortifikavimu“.

Gamintojai sutelkė savo dėmesį ne į tai, ką jie pasiėmė iš maisto, pvz., riebalų, cukraus ar druskos, o į tai, ką jie deda, ar tai yra vitaminas D, probiotikai ar omega-3 riebiosios rūgštys. Kai vis daugiau maisto produktų yra praturtinami vitaminais ir mineralais, vartotojams tampa vis sunkiau susekti, kokias dozes jie gauna per dieną.

 

Trys maistinės medžiagos, kurias reikia stebėti

Vitaminas D, kalcis ir folio rūgštis yra trys maistinės medžiagos, kurių galite gauti per daug, ypač vartojant maisto papildus.

Suaugusieji, kurie reguliariai viršija 4000 tarptautinių vienetų (TV) dienos saugią viršutinę vitamino D ribą, gali turėti rimtų širdies problemų.

Folio rūgštis dažnu atveju dedama į grūdinius produktus – baltus miltus, makaronus, ryžius, duoną ir dribsnius – kad būtų išvengta kūdikių apsigimimų dėl folio rūgšties trūkumo nėščioms moterims. Nors folio rūgšties papildymas sumažino apsigimimų skaičių nuo 25% iki 50%, tai galėjo sukelti kitų sveikatos problemų žmonėms, gavusiems jos per daug.

Reguliariai iš maisto ir papildų nesunku gauti daugiau nei 1000 mikrogramų folio rūgšties per dieną (saugi viršutinė riba suaugusiems). Tai gali paslėpti vitamino B12 trūkumo požymius vyresnio amžiaus žmonėms. Vitamino B12 trūkumas kartais gali sukelti nuolatinį nervų pažeidimą, jei jis nėra gydomas.

Straipsnį parengė: Perfectbody.lt kolektyvas.