Mes turime 302 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5668
mod_vvisit_counterŠią savaitę:24212
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71538
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Karpiniai – daug kruopštumo ir kantrybės reikalaujantis menas

2022 m. spalio 22 d.

Švenčionėlių miesto kultūros centre vykstančią karpinių parodą pristato pati autorė – sertifikuota tradicinių amatų meistrė Odeta Tumėnaitė – Bražėnienė.

 

Švenčionėlių miesto kultūros centre vyksta sertifikuotos tradicinių amatų meistrės Odetos Tumėnaitės – Bražėnienės karpinių paroda. Iš Rokiškio kilusi ir jau ilgą laiką Utenoje gyvenanti meistrė kuria karpinius, lino raižinius ir margučius.

 Tautodailininkė su vyru išaugino keturis vaikus ir visą laiką dirba kūrybinį darbą, renka senuosius karpinius, margučius, kurie puošdavo lietuvių buitį praėjusiais šimtmečiais. Vilniaus Pedagoginiame universitete įgijusi lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos specialybę Odeta pasišventė tautodailei. Ji yra surengusi 40 personalinių parodų, kurios apkeliavo įvairias Lietuvos ir užsienio galerijas, dalyvavo daugelyje parodų. Jos kūryba įvertinta prizais ir laureato diplomais, Kultūros ministerijos premija už tradicinės kultūros puoselėjimą ir skleidimą. Savo karpiniais ir grafika Odeta iliustravo per dešimtį knygų, taip pat ji leidžia mokomąją literatūrą, kalendorius, mielai savo žiniomis dalinasi ir keliaudama po Lietuvą bei užsienio šalis, jos pamokas galima žiūrėti ir „Yootub“ kanale.

Pristatydama savo parodą Švenčionėliuose O.Tumėnaitė-Bražėnienė surengė edukaciją ir švenčionėliškiams. Supažindinusi su pagrindinėmis karpinių taisyklėmis, patarusi, kaip gražiai karpinį išeksponuoti, tautodailininkė dar pamokė, kaip greitai ir lengvai kiekvienam pasidaryti angeliuką, kuris gali būti ir Kūčių stalo, ir krikštynų ar kitokios šeimos šventės jaukumo bei šilumos suteikianti puošmena.

Karpiniai – daug kruopštumo ir kantrybės reikalaujantis menas, kuris dabar išgyvena atgimimą, puikiai pritaikomas ir moderniame interjere, ir etnografiniame bei domina Lietuvoje besilankančius užsienio svečius. Ir tai natūralu, nes kiekviena šalis labiausiai domina ne tuo, kiek ji panaši į kitas, o savo išskirtinumu ir unikalumu.

Irena POŽĖLIENĖ

Autorės nuotr.

 

Tokiomis karpytomis užuolaidėlėmis praeityje puošdavo langus – ypač Rytų Aukštaitijoje.