Mes turime 361 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2499
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18700
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94730
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Užuot sumažinusi atliekų rinkliavos mokestį, rajono valdžia pasirinko nemokamą keleivių vežimą

2022 m. lapkričio 5 d.

„Nemokamai – tik sūris pelėkautuose“. Taip rajono gyventoja Rima įvertino rajono savivaldybės tarybos sprendimą dėl nemokamo keleivių vežimo (kol kas lapkričio ir gruodžio mėn.). Nerodė jokio džiaugsmo ir dar keli kalbinti mūsų laikraščio skaitytojai – sakė, autobusai važiuoja taip retai, kad visą dieną negali grįžti namo.

Vienintelis rajono tarybos narys Konstantas Ramelis balsavo prieš tokį tarybos sprendimą. Pasak jo, sprendimas aktualus labai mažai daliai gyventojų ir galimai labiausiai naudingas rajono valdžiai.

Apie prieštaringai vertinamą sprendimą kalbamės su rajono tarybos nariu teisininku Konstantu RAMELIU.

 

Kodėl sprendimas dėl nemokamo keleivių vežimo yra blogas?

Aš visada pasisakau už tai, kad valdžia turi padėti žmonėms, jeigu tik yra tokia galimybė, bet parama turi būti suteikta visiems lygiai, o ne vieniems gyventojams kitų sąskaita. Be to, sprendimas neskaidrus, keliantis didelių abejonių, kam iš tikrųjų jis naudingas.

Sprendimas yra neteisingas dėl daugelio dalykų. Pirmiausia, jis akivaizdžiai diskriminuojantis kitus vežėjus ir jų keleivius, nors visi jie yra rajono gyventojai. Nemokamas keleivių vežimas rajono teritorijoje kažkodėl numatytas tik vienam vežėjui – savivaldybės su visokiomis gudrybėmis ir konkurso sąlygų pažeidimais pritemptam iki laimėtojo „Transporto centrui“. Bet, pabrėžiu, rajono teritorijoje keleivius veža ir kiti vežėjai – dvi Visagino įmonės ir UAB „Svirka“, kurių autobusais važinėja gal net daugiau rajono gyventojų, negu savivaldybės pasirinktojo „Transporto centro“. Pavyzdžiui, vien UAB „Svirka“ per mėnesį perveža apie 2 tūkstančius keleivių. Kuo jie blogesni už tuos, kurie važiuoja su „Transporto centru“, jeigu jie turi mokėti už kelionę, o anie – ne? Rajono valdžios sprendimu įvedama dar gilesnė nelygybė, negu gali pasirodyti. Nemokamas važiavimas daliai gyventojų apmokamas sąskaita tų, kuriems tenka mokėti už savo važiavimą. Tarybos priimta lengvata rūšiuoja gyventojus, pažeidžia lygiateisiškumo principą, proteguoja „Transporto centrą“.

Be to, „Transporto centro“ autobusais važinėja ir ne mūsų rajono gyventojai, o rajono teritorijoje jie taip pat naudosis lengvata.

 

Ar rajono gyventojams šiuo metu labai aktualus nemokamas keleivių vežimas?

Jeigu žmogus niekur nevažinėja arba važiuoja automobiliu, tai jam kas iš to nemokamo? Autobusai važiuoja retai, nepatogu grįžti, be rimto reikalo, manau, nepradės važinėti vien todėl, kad veža nemokamai.

Tie, kuriems reikės kur nors važiuoti, aišku, pasinaudos, bet tai – labai maža dalis rajono gyventojų, o parama turėtų paliesti kuo didesnę dalį, ypač tokiu sunkmečiu, kaip dabartinis.

 

Kokių pasiūlymų tarybai teikėte Jūs ir kaip juos sutiko valdantieji?

Aš siūliau 30-40 proc. sumažinti atliekų tvarkymo rinkliavą, dar vadinamą šiukšlių mokesčiu, Tokia galimybė yra – rajono biudžete lėšų pakanka. Tokio sprendimo naudą pajustų absoliučiai visi rajono gyventojai, ir tai būtų teisinga. Deja, pasiūlymas valdantiesiems netiko, o meras neleido pasisakyti ir išjungė mikrofoną.

Taip pat siūliau padėti Milkuškų kaimo bendruomenei, kurioje vienos gatvės gyventojai pateko į sudėtingą situaciją dėl įstatymų taikymo praeičiai. Senoje gyvenvietėje įsigaliojo kelio apsaugos zonos, į kurias pateko namų valdos ir net pastatai. Padėti gyventojams nesudėtinga – tereikia savivaldybei perimti iš kelių direkcijos kelią, suteikiant jam žemiausią kategoriją, kurią jis realiai ir atitinka. Žmonės kreipėsi į mane po to, kai meras jų tiesiog atsikratė, teisindamasis, kad savivaldybė nesutinka perimti kelio, nes neturi lėšų jo priežiūrai. Netiesa, lėšų savivaldybė turi užtektinai, jeigu priimami tokie sprendimai, kaip nemokamas keleivių vežimas, kuris pareikalaus iš rajono biudžeto papildomai reikės tūkstančių eurų, be tų lėšų, kurios skiriamos „Transporto centro“ nuostoliams dengti. Padėti šiems žmonėms galima, gal tik nesitikima iš to naudos...

 

Kam tai galėtų būti naudinga?

Kaip atrodo tas nemokamas keleivių vežimas? Bus mušamas 1 cento vertės bilietėlis. Remiantis tarybos sprendimu, visi tokie bilietėliai bus apmokėti iš rajono biudžeto. Kas galėtų paneigti, kad vietoj 1 bilietėlio gali būti atspausdinta kokių 10?.. Ir kas galėtų paneigti, kad tai gali būti naudinga vienai partijai, o gal ir kažkam asmeniškai?..

Stebint tokius veiksmus susidaro įspūdis, kad gyventojų išrinkta rajono taryba su meru priešakyje labiau paiso ne visų gyventojų interesų, o siauro rato.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis