Mes turime 311 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5700
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19560
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91917
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kūlė

2022 m. lapkričio 5 d.

Kaimynas Jokymas kartu su vyriausiu sūnumi Anupru visą savaitę šokinėjo aplink savo tėvo kuliamąja. Ji ilgus metus ramiai sau riogsojo patvartėje, apdengta visokiais šiferiais ir ruberoidu. Dabar ji buvo ištempta vos ne į kiemo vidurį. Jokymas, vaikščiodamas aplink tą kuliamąją, vis kažką rodė, o jo sūnus su rulete kažką matavo. Paskui, atsinešę visokių instrumentų, pradėjo kažką gręžti ir, mano supratimu, tobulino šitą praeito amžiaus stebuklą. Susidarė vaizdas, kad jie nori kuliamąją prijungti prie elektros. Tikrai būtų paprasta kulti, bet prisiminiau, kad jie nieko tokio nesėjo. Dar ėmiau galvoti, kad mažu atsirado koks pirkėjas ir jie tais patobulinimais nori tiesiog pakelti to agregato kainą. Bet kam gi to žmogaus rankomis ar arklio jėga sukamo įtaiso reikia. Nei stiprių vyrų, nei arklių mūsuose jau beveik neliko.

Kitą dieną abudu vyrai prie kuliamosios atsinešė deguto ar alyvos ir ėmė tepti visas judamas dalis. Čia jau mano kantrybė trūko. Užsimečiau puskailinius ant pečių, kepurę ant galvos, kojas įsispyriau į kaliošus ir tiesiai lauku patraukiau pas kaimyną. Netoli buvo, gal tik kokie penki šimtų žingsnių.

Kai priėjau, tai pamačiau keistą dalyką. Vyrai visu smagumu jau suko tą kuliamąją, tik nesimatė nei šiaudų, nei grūdų. Prieinu ir pratariu:

- Labas, vyrai. Padėk, Die!

- Sveikutis! - nenustodami sukti riktelėjo kaimynai, - tai gal padėti atėjai?

- Tai va pakaitom reikėtų man dar vieno padėjėjo, vienas aš taip smarkiai neišsuksiu!

- Subėgiok trobon, ten jaunėlis Liniukas sėdi. Atsivesk jį ir abuduva suksite.

Taip ir padariau. Atsivedžiau tą galgoną ir kibome su juo sukti rankenas, o kaimynas ir sako:

- Tai jūs čia dabar kokias 20 minučių pasukite, o mes einam pažiūrėti „Ponių rojų“...

Ir spėriai, vos ne bėgte, nukuteno. O mes „angliuojame“, kur gi dėsies. Įkliuvau. Pats kaltas, kad atėjau. Reikėjo sėdėti sau namie. Būčiau ir taip viską matęs, kas čia vyksta.

Suku ir galvoju, kas čia vyksta. Tuščia kuliamoji net dūzgia, taip smarkiai mes ją sukame. Negali net į šalis pasidairyti. Bet kažkaip nenatūralu sukti tuščią kuliamąją. Bet mano dvejones nutraukė Liniukas:

- Žinai, dėde Izidoriau, sugalvojome padaryti eksperimentą, - dūsdamas šiaip taip lemena, - elektra brangsta, tai tėvas su broliu pritaisė kažkokį generatorių. Kai šitaip sukame, tai visi 220 iš jo išlekia.

Tik dabar pamačiau, kad priešingoje pusėje tikrai prisukta kažkas panašaus į dinamą, o laidai tiesiai per kiemą link namų ir per „fortkę“ didžiajan kambarin nuvesti. Taip kalbėdami ir besidairydami šuniškai pavargome, jau paskutinės jėgos senka, bet prieangyje pasirodė Jokymo žentas Jurgis su broliu Rimu ir atskubėjo pas mus.

- Na, perduokit estafetę mums! – šūktelėjo Jurgis, - o jūs bėkit vidun žiūrėti kino. Uošvė dar arbatos iš mūsų elektros išvirė, - ir kibo vyrai naujomis jėgomis į rankenas.

Mes spėriai pėdinome vidun. Laidas, kuris eina iš kiemo, pro langą prijungtas prie prailgintuvo, o prailgintuvas – prie televizoriaus ir virdulio. Matyt, dėl to virdulio ir buvo sunku sukti. Ant stalo jau garuoja arbata, šviežiai keptas obuolių pyragas, o artistai ekrane „durnių volioja“, susirinkusieji linksmai komentuoja artistų poelgius, aprangą, auskarus ir jausmus. Teta Agota nusivylusi teprataria:

- Kadaise turtuoliai verkė gražiau... O ir artistai buvo tokie krizantemiški...

- Ne krizantemiški, bet charizmatiški, - pataiso ją marti, bet teta Agota, nenusileidžia:

- Man jie buvo labai krizantemiški! O jūs mažiau blevyzgokit ir valgykit obuolių pyragą, kol dar arbata neataušo.

Čia sučirškia virtuvinis laikrodis ir Jokymas su žentu išskuba sukti kuliamosios. Teta Agota laikrodį vėl nustato 20 minučių. Kitas „užpylimas“ man su Liniuku. Tai skubame žvalgytis, kaip gi šitas išradimas veikia. Gaila, išradėjai dabar darbuojasi, tai belieka tik į televizorių vėpsoti.

Tai šitaip baigėme žiūrėti ir tą filmą, ir dar žaidimą. „Svarbiai valandai“ jau neliko jėgų, todėl baigėme šitą „kūlę“, perjungėme televizorių į jo rozetę ir „aptarėme“ eksperimento rezultatus. Liniukas skundėsi, kad jam per daug sunku sukti tą „velnio mašiną“, kiti vyrai taipogi nedaugžodžiavo, tik konstatavo faktą, kad taip linksma seniai bebuvę. Galėsią ir kada nors vėliau šitaip pasportuoti. Moteriškės į savo įraudusius vyrus meiliai žiūrėjo, nes gi be arielkos įraudę buvo, tokie energingi, atjaunėję ir sveiki jie joms pasirodė. Liniukas, kaip labiausiai mokytas, bėgiojo tai prie elektros skaitliuko, tai prie televizoriaus, tai prie virdulio, kažką užsirašinėjo ir skaičiavo savo užrašų knygutėje. Kai viskas buvo suskaičiuota, iškilmingai pranešė:

- Šitas išradimas davė 1,23 kWh elektros, kas pagal dabartinį tarifą pavertus pinigais sudaro maždaug 27 euro centus.

- Tfu, bjaurybė, - neišlaikė Jokymas, - šitiek malėmės ir tik 27 centai per pusantros valandos. Menkas uždarbis. Tai visą dieną sukdamas tą kuliamąją net duonai neužsidirbtum! Eisiu ir išardysiu viską...

- Nešūkauk, Jokymai, - sustabdė teta Agota, - nesikarščiuok. Gal ateis laikas, kai elektra pabrangs dešimteriopai, ar tos elektros visai nebus. Suksit rankenas net išsišiepę, kad nors paskutines žinias sužinotumėt...

- Kai nebus elektros, tai ir tavo televizorius gal nieko nerodys! Reikia nusipirkti baterkes radijai. Maža dar kas gali nutikti! - nenusileido Jokymas.

Dar ilgai jie ginčijosi, man visas tas turgus atsibodo, o jau ir temti pradėjo, tai aš, atsisveikinęs priemenėj su Jokymu, nudūlinau namo mąstydamas - o ką gi aš daryčiau, jei pritrūktų elektros? Buvau gi ir aš dinamą prie dviračio pritaisęs. Televizoriui užtenka. Mini pedalus kol kinas baigiasi. Spėtum nuo Krikonių iki Švenčionių dviračiu nuvažiuoti. O virduliui jau elektros neišspausiu – mažoka jėgų. Šaldytuvui reikėtų reguliariai kas valandą nors po 15 minučių minti. Bet elektros dar yra. Greit ateis žiema, tai šaldytuvo nelabai reikės... Radijai baterijas pakeičiau praeitą savaitę. Užteks ilgam, net iki pavasario. O Jokymas su žentu, jeigu labai nori - tegul sau kulia orą.

Izidorius KIMSĖNAS

 

 

 
Reklaminis skydelis