Mes turime 440 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2401
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27531
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:74857
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rudens šventė Pašaminėje

2022 m. lapkričio 5 d.

Koncertuoja Šventos kaimo bibliotekininkė Angelė Misiūnienė ir Sarių kaimo bibliotekininkė Aldona Milaševskaja.

 

Pašaminės kaimo klube per daugelį metų susiformavo tvirtos tradicijos renginių, be kurių tiesiog neįmanoma įsivaizduoti šio kaimo kultūrinio gyvenimo. Nors renginių organizatorė Dalė Basiūnienė atvira naujovėms ir kupina įvairiausių idėjų, bet turbūt liktų nesuprasta, jeigu nesurengtų tradicinės rudens šventės. O šventė kad ir tradicinė, bet kasmet nuspalvinta vis kitomis spalvomis. Šiemet renginys vyko artėjant Visų Šventųjų ir Vėlinių dienoms, tad Dalė susirinkusiems parodė, kaip meniškai, tvariai ir ekologiškai galima papuošti kapus tam panaudojant samanas, nukritusius lapus, smilgas, sausas gėles, ryškiaspalvius rudeninius vaisius ir uogas. Ji kartu su Pašaminės kaimo moterų darbščiųjų rankų būreliu tokias santūrias dekoracijas iš gamtos dovanojamų medžiagų kūrė kelias dienas ir prisigamino ne tik savo artimųjų atminimui pagerbti, bet ir svečiams padovanoti.

Taip pat besirenkančius į rudens šventę pasitiko Šventos socialinės globos namų gyventojų sukurti darbeliai. Na, o klubo prieigos ir salė buvo dekoruota rudeninėmis puokštėmis įvairių spalvų bei formų moliūgais, obuoliais, šermukšnių, gudobelių, putinų šakelėmis.

Renginį pradėjo Pašaminės kaimo moterų vokalinis ansamblis, sudainavęs keletą dainų, eiles rudens tematika skaitė Vanda Bendorienė, tarp jų buvo ir pašaminiškių itin mėgstamo kūrėjo Algio Jakšto eilės.

Šventėje sulaukta ir svečių. Koncertavo Šventos kaimo bibliotekininkė Angelė Misiūnienė ir Sarių kaimo bibliotekininkė Aldona Milaševskaja. Atlikėjos padainavo ir po vieną, ir kartu. Aldonos ir Angelės balsai gražiai dera, tad koncerto buvo labai malonu klausyti. Skambėjo ir žinomų autorių dainos, ir pačių kūryba. Labai romantiškai nuskambėjo Aldonos sukurta daina pagal A.Jakšto eilėraštį.

Visus šventės dalyvius Dalė apdovanojo rudeninėmis sausų gėlių puokštelėmis, svečius – vainikais ir padėkomis. Viešnios Aldona ir Angelė už svetingumą šeimininkams įteikė padėkas bei dovanų.

Kadangi Aldona garsėja kaip aistringa jurginų augintoja, viename pavasariniame renginyje pašaminiškius buvo apdalinusi jurginų gumbais. Gėlininkės juos pasodino, puoselėjo, fotografavo žydinčius ir dalinosi nuotraukomis socialiniuose tinkluose. Aldona pakvietė pašaminiškius būtinai atvykti į Sarius ateinantį pavasarį, per Jurgines, kartu pasitikti pavasarį ir pasidalinti jurginų gumbais, apsikeisti veislėmis ir pasipuošti savo kiemus kuo daugiau spalvingų žiedų.

Po koncerto žmonės dar ilgai nesiskirstė – bendravo prie arbatos ir kavos puodelio, vaišinosi naminiais pyragais, sūriu ir planavo ateinančius susitikimus.

Irena POŽĖLIENĖ

Autorės nuotr.