Mes turime 579 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:7091
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25512
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:107261
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Tamsos savivaldybė

2022 m. lapkričio 12 d.

 

Taip dabar galima apibūdinti Europos Sąjungos pakraštyje esantį mūsų Švenčionių rajoną, nes kaimiškose vietovėse jau keletą savaičių išjungtas gatvių apšvietimas. Šiandien Švenčionių savivaldybė yra vienintelė šalyje, kurioje pažeista beveik pusės rajono gyventojų elementari teisė gyventi saugiai.

LR Seimo nutarimu iki šių metų gruodžio 16 d. vidurnakčio dar galioja nepaprastoji padėtis visame pasienio ruože prie Lietuvos valstybės sienos su Baltarusija. Migrantai dar veržiasi nelegaliai kirsti šalies sieną, o Pavoverės, Magūnų, Prienų, Vidutinės, Milkuškų. Adutiškio ir kiti pasienio kaimai paskendę tamsumoje, nors kaip tik čia turi dabar dėl minėtos situacijos veikti apšvietimas visu tamsiu paros laikotarpiu.

Pro Labanorą, Kaltanėnus, Cirkliškį vingiuoja krašto keliai, pristatyta čia daug eismo ribojimo priemonių, kad pėstiesiems būtų saugiau, bet neapšviestos jos yra neveiksmingos. Mokiniai ryto tamsoje priversti eiti į mokyklą, nesaugiai laukti mokyklinių geltonųjų autobusų. Neprisišaukime bėdos…

Rajono trijuose miestuose gatvių apšvietimas išjungiamas 22 val. 30 min. Galima su tuo susitaikyti, bet kuo nusikalto šimtai UAB „Intersurgical“ darbuotojų, pavargę po naktinės pamainos priversti eiti nejaukioje aplinkoje namo. Jų tarpe yra Ukrainos karo pabėgėlės, kurios dėl suprantamų priežasčių labai jautrios gūdžios nakties miesto fonui. Techninės galimybės leidžia reguliuoti apšvietimo laiką, tai kodėl delsia rajono valdžia tai padaryti nors pusvalandžiui apie 1 ir 5 val. nakties, kada keičiasi įmonėje pamainos.

Suprantamas noras taupyti lėšas už elektrą, bet rajono valdžia gal žino, kad kintamos elektros kainos už spalio ir lapkričio mėn. buvo ir bus dvigubai mažesnės lyginat su šių metų rugpjūčio-rugsėjo mėn. Viena seniūnė bandė mane įtikinti, kad sunki rajono finansinė padėtis. Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis už šių metų sausio-rugsėjo mėn. rajono savivaldybės biudžetas gavo 1 mln. 680 tūkst. eurų viršplaninių pajamų, prognozuojama už metus - net du milijonai. Tai pinigų yra, tik trūksta rajono valdžiai žmogiškumo ir realybės jausmo. Seniūnai šios problemos nesprendžia, siūlo merui skambinti, o jis praeitą savaitę atostogavo, o šios savaitės antradienio ir trečiadienio darbotvarkėje buvo numatyta „Europos Tarybos tarpusavio vertinimo susitikimas Vilniuje“. Skambūs žodžiai, bet nesuprantamas ir miglotas veiksmas. Belieka kaimo gyventojams laukti mero sprendimo prisimenant ir niūniuojant šviesaus atminimo Stasio Povilaičio atliekamą dainą: „Vėl, švieski man vėl...“.

Kęstutis TRAPIKAS