Mes turime 317 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3524
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13711
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89741
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Atlaidai Vilniuje praturtinti ir kaltanėniškių meistrų pamokėlėmis

2022 m. lapkričio 19 d.

Kaltanėniškiai sertifikuoti amatininkai Rasa ir Algirdas Breidokai apie tradicinių lietuviškų juostų audimą, pynimą ir vijimą pasakojo po iškilmingų mišių į Piligrimų centrą susirinkusiems vilniečiams.

 

Lapkričio 13 – 20 dienomis Vilniuje vyksta Aušros Vartų Švč. Mergelės Marijos, Gailestingumo Motinos atlaidai. Pagrindinės iškilmės vyko lapkričio 16 d., kai arkivyskupas Gintaras Grušas kartu su būriu kunigų aukojo mišias šv. Teresės bažnyčioje.

Visa šventinė savaitė išsiskyrė ne tik iškilmingomis mišiomis, kurių metu buvo meldžiamasi ir už kunigus, ir prašoma Švč. Mergelės Marijos užtarimo, ir taikos pasauliui, bet ir įvairiais renginiais bei susitikimais.

Pavyzdžiui lapkričio 15, 16 dienomis parapijos Piligrimų centre buvo suorganizuoti susitikimai su kaltanėniškiais tradicinių amatų meistrais Algirdu ir Rasa Breidokais. Tautinių juostų audimas, pynimas, vijimas sulaukė didelio vilniečių dėmesio. Rasa ir Algirdas pasakojo jau ne vieną kartą čia rengę edukacijas ne tik tradicinių juostų audimo, rišimo ir pynimo, bet ir velykinių kiaušinių marginimo vašku bei kitų. Sertifikuoti amatininkai Rasa ir Algirdas savo pamokėlėse sulaukia labai daug norinčių pasimokyti tradicinių lietuviškų amatų, ypač Vilniuje. Pasak jų, suplanuoti užsiėmimai su pertraukėlėmis, kartais užsitęsia ir po kelias valandas, kai užsidegę dalyviai „suvalgo“ ir pertraukėles, ir dar „po pamokų“ pasilieka savo noru... „Ir, kai jauti, kad esame laukiami, o mūsų patirtis vertinama, norisi atvažiuoti ir dalintis, tuo, ką mokame“, - sakė Algirdas.

Irena POŽĖLIENĖ

Autorės nuotr.
 
Reklaminis skydelis