Mes turime 305 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1767
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26897
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:74223
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Didžioji dalis Lietuvos gyventojų negali įsigyti nuosavo būsto

2022 m. lapkričio 19 d.

57 proc. Lietuvos gyventojų negali įsigyti nuosavo būsto dėl per mažo uždarbio, parodė rudenį „Luminor“ banko užsakymu atlikta apklausa.

Komentuoja „Luminor“ banko būsto kredito produkto vadovė Žydra Rakauskaitė.

Lyginant su praėjusiais metais atlikta analogiška apklausa, Lietuvoje negalinčių įsigyti būsto dėl mėnesio pajamų trūkumo padaugėjo 32 proc. (Latvijoje – 19 proc. , o Estijoje – 8 proc. ). Tam įtakos turėjo išaugusios būsto kainos, brangstanti energija bei neslopstanti infliacija.  Auganti tokių žmonių dalis atskleidžia, kad žmonės nebegali sau leisti pasiskolinti tiek, kiek prieš metus. Su šia problema susiduria ir kiek vyresni nei 30-ties metų asmenys, esantys ekonomiškai aktyviausiame savo gyvenimo etape ir turintys stabilesnes pajamas. Beje, šioje amžiaus grupėje yra ir daugiausia būsto paskolų gavėjų.

Taip pat apklausa atskleidė, kad kiek daugiau nei ketvirtadalis (29 proc.) Lietuvos gyventojų neperka nuosavo būsto dėl neužtikrintos ateities. Dar maždaug dešimtadalis (9 proc.) respondentų norimo būsto šalyje negali įsigyti dėl pasiūlos trūkumo.

„Luminor“ bankas per 9 šių metų mėnesius Lietuvoje suteikė būsto paskolų už daugiau nei 372 mln. eurų. Vidutinė paskolos suma šiuo laikotarpiu siekė maždaug 95 tūkst. eurų.

Parengė Simona Survilaitė