Mes turime 337 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1542
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17743
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93773
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rajono valdžia apiplėšė Adutiškį triskart

2022 m. lapkričio 26 d.

Pirmas – mokyklos uždarymas

Mero Rimanto Kipčiaus iniciatyva ir jo partijos bei prisiplakusiųjų pataikūnų tarybos narių balsais rajono taryba priėmė sprendimą – nuosprendį mokyklai, kurioje buvo apie 60 mokinių. Kaip jau rašėme, bet nepakenks pasikartoti, nes gal ne visi perskaitė ir įsisąmonino, kad rajono valdžia eina prieš žmones. Kaip gi kitaip įvertinti tai, kad uždarė Adutiškio mokyklą, kuri galėjo gyvuoti tol, kol miestelyje ir apylinkėse yra vaikų. Švietimo ministrė Jurgita Šiugždinienė ne kartą pasisakymuose pabrėžė, kad švietimo reforma nereikalauja, jog mažos mokyklos būtų uždaromos. Pasak ministrės, jos gali tapti didesnių mokyklų skyriais. Adutiškio mokykla jau buvo tapusi Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos skyriumi. Mokyklos naudai buvo ir pasienio zona, didesnis negu 30 kilometrų atstumas iki artimiausios mokyklos, gerokai per ilga kelionės trukmė. Visos sąlygos buvo, pritrūko rajono valdžios žmoniškumo. Vaikai, tarp kurių beveik penktadalis – su spec. poreikiais, miego ir poilsio sąskaita priversti su tamsa išvažiuoti ir su tamsa grįžti.

 

Antras – muziejaus sunaikinimas

Po nesėkmingų vietos bendruomenių derybų su valdžios sudaryta komisija, kurios pirmininkė buvo seniūnė, palaikiusi ne savo gyventojus, o valdžios poziciją, prieš porą savaičių atvažiavo į Adutiškį rajono valdžios atstovai (vietiniai juos pavadino tiesiog vandalais) ir, nepaisant žmonių prieštaravimų, išsivežė šviesuolių surinktas po kruopelytę mokyklos muziejuje buvusias Adutiškio krašto paveldo vertybes, kaip sakė žmonės, nežinoma kryptimi. Adutiškiečiai baisėjosi tokiu poėmiu – be jokio paimamų daiktų sąrašo, tiesiog sumetė į mašiną kaip kokias malkas... Matyt, pritrūko išprusimo, kad įvertintų, eksponatus. Nesunku įsivaizduoti ir komisijos intelekto lygį, jeigu sugalvojo atskirti eksponatus ir rašytinę medžiagą, kas yra vieninga ir nedaloma – abi Adutiškyje esančios bendruomenės tą supranta ir prieštaravo. Tuo tarpu valdžios atstovai ketino rašytinę medžiagą perduoti bibliotekai, na, o, anot komisijos narių, „rakandus“ dar sugalvosiantys kur padėti. Rakandais valdžios nemokšos pavadino muziejaus eksponatus. Dabar bendruomenės nerimauja, kad šitaip įvertinti eksponatai gali būti nesaugūs.

 

Trečias – bendruomenės idėjos vagystė

Rašydama praėjusio šeštadienio straipsnį trumpai paminėjau, kad adutiškiečiai turi planą muziejų susigrąžinti. Jau tada iš Adutiškio miestelio bendruomenės narių žinojau, koks tas planas, bet sąmoningai jo neatskleidžiau dėl vienos priežasties – kad valdžia nepavogtų idėjos. Bendruomenei reikėjo trupučio laiko, kad procesas pajudėtų, ir idėja taptų saugi – nepavagiama. Proceso eiga ir viešumas – patikima apsauga nuo intelektinės vagystės. Kad jokie politikieriai nepasisavintų ir nesigirtų: „Tai mes sugalvojome – paplokite mums, o dar geriau – balsuokite už mus, mes labai norime amžinai sėdėti taryboje už 700 eurų per mėnesį, kitąmet – jau už daugiau kaip 800“. Tarybos nario išmoka prilygsta minimaliai algai ir dar iš jos neišskaičiuojami kokie mokesčiai. Ši apvali suma labai masina jau pabandžiusius prie algos prisidurti gerą priedą, kuris be jokių pastangų įkrenta į sąskaitą kas mėnesį.

Bendruomenės idėja buvo tokia: išpirkti iš paveldėtojo garsios kraštotyrininkės Teresės Pivoriūnaitės namą Adutiškyje ir perkelti ten Adutiškio krašto muziejų. Bendruomenė nekantraudama paskelbė ją Facebook‘e. Vos idėja pasirodė, apsukrūs valdininkai ją čiupo kaip alkana katė pelę. Tuoj atlėkė į Adutiškį, susiradę ir T.Pivoriūnaitės namo paveldėtoją, apžiūrinėjo, matavo. Bendruomenei, kaip sakoma, – nei ačiū, nei sudie. Praeis kiek laiko – sakys, kad čia jų nuopelnas.

Vagystė – ir yra vagystė, nesvarbu, ar tai turto, ar idėjos.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis