Mes turime 410 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5155
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23699
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71025
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kūrybiškas ir tvarus tekstilės panaudojimas rankdarbiuose

2022 m. gruodžio 3 d.

Skiautinių meistrė Danutė Blažienė apie kiekvieną darbą pasakoja istoriją.

 

Advento laikotarpiu ir artinantis metų pabaigos šventėms daug kur vyksta įvairios dirbtuvėlės, edukaciniai užsiėmimai, skirti šventiniam namų dekorui, dovanoms ir kalėdinei atributikai susikurti. Šių dienų aktualija – tvarumas, daiktų prikėlimas antram gyvenimui, išmetamų atliekų mažinimas.

Ypač daug tokių užsiėmimų organizuoja Švenčionėlių m. kultūros centras. Štai praeitos savaitės pabaigoje nemažą būrelį dalyvių priviliojo kalėdinių žaisliukų dirbtuvėlės, panaudojant audinius. Užsiėmimą vedė tautodailininkė Danutė Blažienė, prieš tai pakvietusi pasivaikščioti po jos sukurtų skiautinių parodą. Sužavėjo jos skiautiniuose kūrybiškai panaudoti senieji močiučių siuvinėjimai, nėriniai, audiniai, medžiagų atraižos ir kita tekstilė. Vieni skiautinių kūrinėliai priminė batiką, kiti audimą ar net pynimą, bet kiekvienas buvo persmelktas šiluma, meile, o autorės papasakotos kiekvieno iš jų atsiradimo istorijos ir mums padėjo pajusti tai, ką autorė norėjo išreikšti. „Jeigu turi fantazijos, viską gali paversti menu“, - šiltai tarstelėjo parodą apžiūrėjusi nėrimo vąšeliu meistrė Laima ir pati galinti siūlų kamuolius ar nebedėvimus megztinius paversti interjero puošmenomis – nertais kilimais.

Parodos autorė Danutė skiautiniais užsiima jau 15 metų, puoselėdama ir senąsias lietuvių tradicijas bei jas praturtindama naujais sumanymais bei kitų tautų patirtimi. Danutės surengtos kalėdinių žaisliukų dirbtuvėlėse taip pat buvo panaudoti audiniai, ir susirinkusiems tapo smagiu užsiėmimu bei idėjų šaltiniu kitiems užsiėmimams arba kūrybai ilgais žiemos vakarais namuose.

Irena POŽĖLIENĖ

Autorės nuotr.