Mes turime 378 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2971
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28101
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:75427
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ar ne per daug?

2022 m. gruodžio 10 d.

Švenčionių r. sav. tarybos nariui mokamos „kanceliarinės“ yra 33 kartus didesnės negu Molėtų

 

Beveik už trijų mėnesių 20 107 Švenčionių rajono gyventojai rinks 25 tarybos narius ir merą. Dabar partijos dėlioja kandidatų sąrašus, rengia rinkimines programas. Atstovauti gyventojams, ginti jų interesus yra ne tik garbinga pareiga, bet ir didelė atsakomybė sudėtingame šalies rytiniame rajone.

Švenčionių rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamentas numato mokėti tarybos nariams darbo užmokestį, kuris yra apskaičiuojamas pagal Lietuvos ūkio vidutinio mėnesio bruto darbo užmokesčio (VMDU) dydį (dabar 1598 eurai) pagal faktiškai dirbtą laiką tarybos posėdžiuose ir komitetuose. Šioje kadencijoje tai trunka tik apie 4-5 val. per mėnesį ir sumokama už tai 40-50 eurų. Tarybos narys turi teisę atsisakyti šio atlyginimo.

Dosniai Švenčionių rajono savivaldybės tarybos nariui sumokama su jo, kaip tarybos nario, veikla susijusioms kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto, biuro patalpų nuomos išlaidoms apmokėti. Kas mėnesį mokama 1 minimalios mėnesinės algos (MMA) dydžio išmoka, šiandien tai siekia 730 eurų, o nuo kitų metų bus 840 eurų. Ignalinos taryboje ši išmoka yra dvigubai mažesnė, o Molėtuose – net 33 kartus. Pagal viešai skelbiamas Molėtų savivaldybės tarybos narių išlaidas už 2022 m. 3 ketvirtį tarybos nariui buvo sumokėta vidutiniškai už vieną mėnesį 14 eurų darbo užmokesčio ir 22 eurai išmoka veiklos išlaidoms apmokėti.

Siūlau dabartinės kadencijos Švenčionių savivaldybės tarybos nariams drąsiai nors dvigubai sumažinti tarybos nario išmoką, skirtą veiklos išlaidoms apmokėti. Bus sutaupyta 2023 metais 105 tūkst. eurų, kuriuos bus galima skirti kaimiškųjų vietovių apšvietimo gerinimui. Išvengsime atskirų kandidatų į savivaldybės tarybą siekiui tapti tarybos nariu vardan savo gerovės. Šios dienos Molėtų rajono sėkmė investicijų, turizmo, poilsio infrastruktūros (baigiamas statyti baseinas, įrengtas modernus stadionas) srityse įrodo, kad ne sotus tarybos nario statusas užtikrina sėkmingą politinę veiklą krašto labui.

Kęstutis TRAPIKAS