Mes turime 219 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2327
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16326
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:63652
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pravoslavų muzikos Akademija Peterburge

2012 m. rugpjūčio 25 d.šeštadienis Nr.64 (1207)

Liepos mėn. 1-21 dienomis man teko laimė dalyvauti tarptautiniame festivalyje „Pravoslavų muzikos akademija 2012“. Tai – unikali programa, kurią remia Rusijos Federacijos Kultūros ministerija, Prezidento administracija, taip pat visos Rusijos ir Maskvos patriarchas Kirilas.

Muzikos festivalis ir edukacinis projektas skirtas plačiam dalyvių ratui iš Rusijos ir iš viso pasaulio. Aš, nors ir esu katalikė, susidomėjau šiuo projektu, nes norėjau giliau pažinti ir kitų religijų kultūrą bei senąsias muzikos tradicijas.

Šiemet festivalis vyko jau ketvirtą kartą. Dalyviai suvažiavo iš 22-jų pasaulio šalių: Rusijos, Ukrainos, Serbijos, Bulgarijos, daugelio Vakarų Europos šalių ir net iš JAV. Man teko garbė atstovauti Lietuvai.

Kiekvieną dieną Šeremetjevo rūmuose vykdavo muzikos ir meistriškumo kursai, paskaitos apie senąjį rusų dainavimo meną, senosios Rusios kultūrą, tradicijas, architektūrą. Taip pat lankydavomės šventose vietose, muziejuose. Paskaitas ir praktinius užsiėmimus mums vedė žymūs ekspertai iš Rusijos, Ukrainos, Egipto, Graikijos, Serbijos, Gruzijos. Tuo pat metu ruošėme kelias koncertines programas, rengėmės dalyvauti cerkvių liturgijose, mokėmės senovinio rusų cerkvinio giedojimo. Su mumis dirbo aukščiausio lygio chorvedžiai: Marijinskij teatro chormeisteris A.Petrenko, Valaamo vienuolyno regentas A.Žukovas, N.Rimskio-Korsakovo konservatorijos dėstytoja T.Švec ir daug kitų profesionalų. Po paskaitų kiekvienas akademijos dalyvis individualiai galėjo pasirinkti fakultatyvą ar kūrybines dirbtuves, kur buvo galima išmokti skambinti varpais, tapyti ikonas, gilintis į chorinio meno subtilybes. Vakarais turėjome galimybę klausytis geriausių Rusijos bei užsienio chorų. Savaitgaliais dalyvaudavome liturgijose, koncertuodavome. Nepamirštamas ir jaudinantis buvo giedojimas Isaijevo sobore Sankt-Peterburge, taip pat išvyka su koncertine programa į Velikij Novgorodą. Tai senas miestas, laikomas Rusijos valstybingumo lopšiu. O akademijos pabaigoje surengėme ataskaitinį koncertą Peterburgo visuomenei vienoje geriausių koncertinių salių „Kapella“. Čia pademonstravome visa, ką išmokome per mokymosi laikotarpį, taip pat iškilmingai buvo įteikti Akademijos baigimo sertifikatai.

Dalyvavimas šiame festivalyje padėjo suprasti vienos iš seniausių europietiškų civilizacijų tapatybės pagrindus, prisiliesti prie giliausių jos paslapčių, aplankyti šventas vietas, mėgautis didinga ir ramia šiaurine gamta. Be to, festivalis padovanojo mums visiems šiltą internacionalinę atmosferą ir bendravimą su įvairių šalių stačiatikiais.

O galutinis upės kruizas į nuostabią Valaamo salą su veikiančiu vyrų vienuolynu ir giedojimas vienuolyno liturgijoje liko nepamirštamu įspūdžiu visam gyvenimui. Tai gražiausia Ladogos ežero sala, su nuostabia, civilizacijos nepaliesta Šiaurės Rusijos gamta, su daugybe mažų cerkvių (skitų), koplyčių.

Man, kaip chorinio dainavimo specialistei, šioje akademijoje buvo savi atradimai: čia turėjau galimybę praktiškai susipažinti su autentiškais senovinio rusų dainavimo giedojimo meno pavyzdžiais, susitikti su mokslininkais, istorikais ir žymiais dirigentais, atgaivinančiais autentišką cerkvinį giedojimą. Susipažinau su Egipto, Serbijos, Gruzijos, Bizantijos muzikos tradicijomis, giedojimo būdais. Taip pat giliau pažinau rusų kompozitorių klasikų - P.Česnakovo, D.Bortnianskio, M.Ipolitovo-Ivanovo religinę muziką, pati ją atlikau jungtiniame pasaulio šalių chore. Labai džiaugiuosi, kad teko laimė dalyvauti šioje muzikos akademijoje. Norėčiau paraginti ir kitus Lietuvos žmones, ypač stačiatikių religinės konfesijos tikinčiuosius, skaitančius muzikinį raštą, užpildyti anketą, pateikti kitus reikalingus duomenis ir bandyti dalyvauti šiame nuostabiame projekte. Informaciją galite rasti internetiniame puslapyje choirfestival.ru. Sėkmės!

Ilona VINIKAITĖ
Švenčionių meno mokyklos mokytoja