Mes turime 340 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1788
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11975
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88005
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Visuomeninio judėjimo pergalė: kaimai apšviesti, o Pabradė keičia apšvietimo laiką

2022 m. gruodžio 17 d.

Pabradės seniūnija  įgyvendino K.Trapiko pasiūlymą ir padėkojo… merui R.Klipčiui. O jam už ką? Spręskite patys...

 

Nuo lapkričio pradžios, kai tamsa trumpėjančiai dienai vis mažiau užleidžia laiko, Kęstutis Trapikas su visuomeniniu judėjimu „Mere, įjunk šviesą“ ėmėsi vaduoti rajoną iš tamsos. Tuo metu Švenčionių rajono savivaldybė buvo tamsiausia Lietuvoje, nes kaimo vietovėse niekur nešvietė nė vienas žibintas. Po dviejų K.Trapiko straipsnių padėtis ėmė keistis į gerąją pusę. Matyt, gerokai sugėdintiems valdininkams reikėjo paskutinio lašo. Panašu, kad juo tapo pokalbis su administracijos direktore. Ko nepadarė ilgai ragintas meras, direktorė Jovita Rudėnienė įvykdė nedelsdama. Pažadėjo, kad kaimuose bus įjungtas apšvietimas ir, berods, po poros dienų jau kaimai nušvito. Tegul tik kelioms valandoms, bet svarbiausiu laiku, kai reikia išeiti iš namų ir pareiti, nebereikia krūpčioti ir klupčioti tamsoje. Be to, pasak visuomenininkų, direktorė patarė gyventojams kontroliuoti seniūnus, ar vykdo šį nurodymą. Pasirodo, įmanoma, ir pinigų atsirado. Tik taip ir liko neaišku, kodėl meras buvo palikęs kaimo žmones tamsoje ir užsispyrusiai nereagavo į prašymus.

Pagaliau ir antras K.Trapiko siūlymas pradėtas įgyvendinti. Prisiminkime, ką rašė K.Trapikas lapkričio 12 d. mūsų laikraštyje:

„Rajono trijuose miestuose gatvių apšvietimas išjungiamas 22 val. 30 min. Galima su tuo susitaikyti, bet kuo nusikalto šimtai UAB „Intersurgical“ darbuotojų, pavargę po naktinės pamainos priversti eiti nejaukioje aplinkoje namo. Jų tarpe yra Ukrainos karo pabėgėlės, kurios dėl suprantamų priežasčių labai jautrios gūdžios nakties miesto fonui. Techninės galimybės leidžia reguliuoti apšvietimo laiką, tai kodėl delsia rajono valdžia tai padaryti nors pusvalandžiui apie 1 ir 5 val. nakties, kada keičiasi įmonėje pamainos.

Suprantamas noras taupyti lėšas už elektrą, bet rajono valdžia gal žino, kad kintamos elektros kainos už spalio ir lapkričio mėn. buvo ir bus dvigubai mažesnės lyginat su šių metų rugpjūčio-rugsėjo mėn. Viena seniūnė bandė mane įtikinti, kad sunki rajono finansinė padėtis. Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis už šių metų sausio-rugsėjo mėn. rajono savivaldybės biudžetas gavo 1 mln. 680 tūkst. eurų viršplaninių pajamų, prognozuojama už metus - net du milijonai. Tai pinigų yra, tik trūksta rajono valdžiai žmogiškumo ir realybės jausmo“.

Šiomis dienomis Pabradės seniūnija paskelbė, kad keičia apšvietimo laiką visoje seniūnijoje (ir mieste, ir kaimuose). Jis bus tiksliai toks, kokį pasiūlė K.Trapikas.Seniūnija socialiname tinkle praneša:

„Informuojame, kad artimiausiu metu bus pakeistas apšvietimo laikas Pabradės seniūnijoje:

ryte apšvietimas bus jungiamas ir kaimuose, ir Pabradės mieste nuo 5.00 val.,

vakare bus įjungtas apšvietimas iki ne vėliau kaip 20.30 val. kaimuose, Pabradės mieste iki ne vėliau kaip 22.00 val. ir visoje seniūnijoje nuo 00.00 val. iki 00.30 val., o švenčių dienomis (per Kūčias, Kalėdas ir Naujus metus) apšvietimas bus įjungtas iki 2.00 val. ir Pabradės mieste, ir kaimuose.

Mero susitikimų su gyventojais metu buvo aptartas ir apšvietimo laiko klausimas, ir priimtas sprendimas keisti apšvietimo laiką seniūnijoje.“

Ir merui negėda savintis svetimus nuopelnus – juk iš tikrųjų viskas padaryta be jo? Ir „vyšnaitė ant torto“ - bato lyžtelėjimas merui – seniūnijos padėka:

Visos seniūnijos vardu DĖKOJAME Švenčionių rajono savivaldybės merui Rimantui Klipčiui.

P.S. Apšvietimo laikas bus keičiamas pagal galimybes kuo greičiau, bet prašome kantrybės iš gyventojų, nes turime didelę seniūniją ir reikia visur sureguliuoti naują apšvietimo laiką.

Kai bus sureguliuotas laikas - dėl apšvietimo, jeigu nedega nurodytomis valandomis ar dega kitu laiku, reikia kreiptis į UAB „Pabradės komunalinis ūki“, kuris užregistruos jūsų informaciją, patikrins ir prireikus išspręs problemą.“

Šaunuoliai pabradiškiai, kad įgyvendino K.Trapiko pasiūlymus - atsižvelgė į didžiausios gamyklos pamainų laiką, bet akivaizdžiai suklydo, padėkoję NE TAM ir dar VISOS SENIŪNIJOS vardu. Net savivaldybės administracijai, nors ji ir pasirūpino apšvietimu, dėkoti nepriklauso – tai jos tiesioginė funkcija. Tai, už ką duoną valgo...

Facebook dalyviai padėką įvertino tiesmukiškai: „Tai smirda asmenybės kulto propagavimu“.

(seniūnijos įrašo facebook kalba netaisyta)

 

P.S. Ar atsižvelgs į gyventojų poreikius ir paseks Pabradės pavyzdžiu kitos seniūnijos? Reikalaukite!

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 

 
Reklaminis skydelis