Mes turime 300 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5940
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19800
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92157
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Saugi užuovėja negalintiems pasirūpinti savimi

2022 m. gruodžio 17 d.

 

Kiekvienais metais gruodžio 3-iąją pasaulis mini Tarptautinę žmonių su negalia dieną, kurią 1992 metų pabaigoje paskelbė Jungtinių Tautų Organizacija. Šią dieną siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į šalia esančius žmones su negalia, jų problemas, poreikius bei siekius, nes šių asmenų skaičius pasaulyje nuolat auga.

 Pasaulio sveikatos organizacijos (toliau PSO) duomenimis maždaug 15 proc. pasaulio gyventojų – daugiau nei milijardas žmonių – gyvena su tam tikra negalia, 2-4 proc. jų patiria didelių funkcionavimo sunkumų. Didelę dalį negalios struktūroje sudaro psichikos ligos. PSO skaičiavimais, 12 proc. visos pasaulio ligų naštos priskiriama psichikos sveikatos problemoms. Ši problema aktuali ir Lietuvoje. Lietuvos Valstybinio psichikos sveikatos centro duomenimis 2019 m. sergančiųjų psichikos ir elgesio sutrikimais šalyje buvo 84,18/ 1000 gyventojų, kai 2018 m. tokių buvo 82,64/ 1000, o 2017 m. – 78,29/ 1000 gyventojų. Todėl labai svarbu suprasti, ko reikia kiekvienam negalią turinčiam žmogui, atsižvelgti į jų poreikius ir teikti paslaugas, užtikrinančias jų visapusišką funkcionavimą, kuo mažesnę priklausomybę nuo kitų, kasdienių įgūdžių lavinimą ir ugdymą, saugumo jausmą, galimybę patiems atrasti ir suprasti. Čia svarbus valstybės uždavinys – sukurti išvystytą ir prieinamą socialinių paslaugų infrastruktūrą, nes socialinės paslaugos – svarbi valstybės gerovės užtikrinimo sąlyga, nukreipta į visuomenėje kylančių problemų sprendimą.

Socialinės globos įstaigos – viena iš socialinių paslaugų teikimo aplinkų, kuriose teikiamos socialinės priežiūros, socialinės globos ir kitos paslaugos. Globos namų misija – užtikrinti socialinę globą negalią turintiems asmenims, kurie dėl savo negalios negali pasirūpinti savimi ir jiems reikalinga specialistų pagalba, o kai kuriems – priežiūra visą parą.

Strūnos socialinės globos namai duris atvėrė daugiau nei prieš 70 metų. Tai biudžetinė 195 vietų įstaiga, kurios paskirtis – užtikrinti socialinę globą suaugusiems asmenims, turintiems negalią, dėl kurios jie negali gyventi savarankiškai, ir kuriems būtina nuolatinė specialistų priežiūra. Įstaigai išduota licencija teikti institucinę socialinę globą (ilgalaikę, trumpalaikę) suaugusiems asmenims su negalia. Tai patvirtina, kad įstaiga gali tinkamai teikti paslaugas, turi tam kvalifikuotą personalą, patalpas ir įrangą. Globos namuose apgyvendinami asmenys, turintys proto negalią ir (ar) psichikos sutrikimų, dėl kurių jiems nustatytas 0–40 % darbingumo lygis arba didelių ar vidutinių specialiųjų poreikių lygis, ir kuriems nustatytas specialusis nuolatinės slaugos ar specialusis nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis.

Globos namų tikslas – teikti suaugusiems asmenims su proto ir (ar) psichikos negalia kokybiškas ilgalaikės, trumpalaikės ir laikino atokvėpio socialinės globos paslaugas. Kokybiškas paslaugas užtikrina visą parą budintis personalas, įdiegta sveikatos priežiūros ir slaugos įranga, pagalbos iškvietimo sistema.

Ilgalaikė socialinė globa - tai visuma paslaugų, kuriomis asmeniui teikiama kompleksinė, nuolatinės specialistų priežiūros reikalaujanti pagalba. Ilgalaikės socialinės globos tikslas – užtikrinti saugias, savarankiškumą skatinančias ir neįgalių asmenų poreikius atitinkančias gyvenimo sąlygas, jų sveikatos būklei gerinti ir stabiliai psichinei bei fizinei būklei palaikyti. Visiškai nesavarankiškiems asmenims teikiama kompleksinė pagalba, patenkinant jų gyvybinius poreikius, sudarant šių asmenų galių ir gebėjimų realizavimo sąlygas. Ilgalaikės socialinės globos paslaugos teikiamos 24 valandas per parą neterminuotai.

Trumpalaikė socialinė globa proto ir (ar) psichikos negalią turintiems asmenims teikiama nuo 5 dienų iki 6 mėnesių. Paslauga teikiama šeimos nariams, globėjams, rūpintojams krizių atvejais, kai dėl tam tikrų priežasčių (ligos, komandiruotės, atostogų, šeimos ar darbo įsipareigojimų ir kt.) jie laikinai negali prižiūrėti asmenų, kuriems reikalinga nuolatinė priežiūra.

Laikino atokvėpio paslauga yra pagalba šeimoms, kuriose yra proto ir (ar) psichikos negalią turinčių asmenų, taip pat senyvo amžiaus žmonių, kuriems nustatytas didelių specialiųjų poreikių lygis. Šeimos nariai, tėvai, ar globėjai dėl tam tikrų priežasčių laikinai savo namuose negalintys prižiūrėti asmenų, kuriems reikalinga nuolatinė priežiūra ar globa, gali kreiptis į Strūnos socialinės globos namus dėl trumpalaikio poilsio paslaugos. Laikino atokvėpio paslaugoms teikti globos namai turi 3 laisvas vietas. Savalaikių ir būtinų paslaugų kompleksas asmenims gali būti teikiamas nuo 24 val. iki 7 parų per savaitę, nepertraukiamai – ne ilgiau kaip 30 parų, išskirtiniais atvejais – iki 90 parų. Asmenys laikinai priežiūrai globos namuose gali būti apgyvendinami savivaldybių sprendimu arba globos įstaigos ir paslaugas gaunančio asmens tarpusavio sutarimu.

Kiekvienam mūsų globos namų gyventojui yra suteikiamos jaukios ir saugios gyvenimo sąlygos, užtikrinamas asmens privatumas ir orumas. Globos namų gyventojams skiriamas didelis dėmesys ir nuoširdus rūpestis bei užtikrinama asmenų su negalia, kuriems kyla sunkumų pasirūpinti savimi, priežiūros kokybė, suteikiama galimybė saviraiškai. Siekiame, kad mūsų teikiamos paslaugos atitiktų paslaugų gavėjų poreikius, o gyventojų bei darbuotojų tarpusavio santykiai būtų grįsti abipusiu pasitikėjimu ir pagarba.

Socialinės globos namai užtikrina kokybiškas asmens sveikatos priežiūros ir reabilitacijos paslaugas, stengiamasi sukurti privačią, namams artimą gyvenamąją aplinką, skiriamas dėmesys asmens saviraiškai ir integracijai į visuomenę, ginamos ir užtikrinamos gyventojų teisės. Globos namuose organizuojamos ir vykdomos įvairios užimtumo veiklos, orientuotos į asmens socialinių įgūdžių palaikymą, ugdymą ir tobulinimą: daržininkystė, namų ruošos darbai, maisto gamyba, biudžeto planavimas ir savarankiški apsipirkimai ir kt.), ugdomas savarankiškumas ir socializacija dalyvaujant bendruomeniniuose renginiuose, vyksta psichologo konsultacijos ir užsiėmimai, paslaugas teikia ergoterapeutas. Gyventojai turi galimybę lankyti mezgimo ir nėrimo, karpinių iš popieriaus, muzikos ir šokio, dainavimo ir kt. užsiėmimus. Globos namai taip pat daug dėmesio skiria darbinių įgūdžių ugdymui, užimtumui, laisvalaikio praleidimui, kultūrinėms veikloms: sporto užsiėmimams, meninėms veikloms, aplinkos priežiūros darbams, valstybinių, kalendorinių, religinių, globos namų tradicinių, gyventojų asmeninių švenčių organizavimui bei minėjimui ir kt. Globos namuose veikia biblioteka, kiekvieną sekmadienį vyksta pamaldos globos namuose esančioje koplytėlėje, kiekvieną dieną vyksta užsiėmimai sporto salėje. Už įstaigos ribų organizuojamos edukacinės veiklos, parodos, koncertai. Siekiant gerinti globos namų teikiamų paslaugų kokybę, bendradarbiaujama su labdaros ir paramos fondu „Maisto bankas“, Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „VILTIS“ Švenčionių skyriumi, NVO Ugdančių patirčių namais, VŠĮ Tarptautine socialine akademija, vykdomas Sporto rėmimo fondo lėšomis finansuojamas projektas „Sportas-greitis-sveikata“. Gerinamas įstaigos įvaizdžio formavimas bendruomenėje ir visuomenėje, viešoje erdvėje teikiama informacija apie vykdomus projektus, renginius, užsiėmimus, bendradarbiavimą (žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose ir kt.).

 

Dėl išsamesnės informacijos apie globos namuose teikimas paslaugas galite kreiptis:

tel.: 8 387 48 610, el. p.: renata.lavreckiene@strunosgn.lt arba atvykti į įstaigą adresu:

Strūnos k. 5, Švenčionių r.

 

Jolanta ZAJANČKOVSKAJA

 

 
Reklaminis skydelis