Mes turime 291 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2564
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12751
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88781
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ką pasakė barsukas?

2023 m. sausio 28 d.

 

Ką tik buvo Pusiaužiemis, po kurio skaičiuojame jau net ne antrąją žiemos pusę, o žvalgomės jos baigties. Mūsų žiemos tapo kitokios – vargu ar yra žodžiai, kuriais galėtume apibrėžti jų charakterį. Ko gero, tai labiausiai panašu į rudens, žiemos ir pavasario mišinį. Tačiau žiema niekur neišėjo, ji yra ir turi teisę daryti viską, kas yra žiemiška. Sakykim – pasukti šaltį, sniegą, atnešti pūgas. Dar neišsižadėkime jų, nors... Žiema mūsų to neklaus, darys, kaip norės.

O kaip toliau gyvens žiema? O, atsakyti paprasta – Pusiaužiemio dieną viską pranešė barsukas: išlindęs iš savo urvo sustojo, apsižvalgė, o po to...

Jūs jau žinote, kad pas mus barsukas, Šiaurės Amerikoje švilpikas, o Azijoje į rytus nuo Lietuvos rudoji meška pranašauja žiemos antrąją pusę ir baigtį. Šie žvėrys visą žiemą miega, taigi, jų, kaip sinoptikų, pasirinkimas tinkamas. Žmonės nuo senų laikų tikėjo barsuku. O kuo dar jie turėjo tikėti? Radiju, kurio nebuvo? Televizija? Todėl daugelis gamtos ženklų padėjo jiems orientuotis gamtos reiškiniuose ir nepaklysti. Atrodo, kad jie tikrai labai ir neklaidžiodavo.

Barsukas, kaip buvo tikima, nuo rudens savo urvo gilumoje, guolyje, miega gulėdamas ant vieno šono. Per Pusiaužiemį išlindęs apsižvalgyti, jis žiūrėdavo į saulę: jei matydavo ją, o greta savęs - šešėlį, grįždavo į guolį ir guldavosi ant kito šono – miegoti teks ilgai, žiemos galo nematyti. Jei oras apniukęs, jis guldavosi ant to paties šono – nėra ko vargintis, pavasaris jau greitai. Atrodo, kad ir šiandien barsukai viską supranta ir daro taip pat.

Ar dar nepamiršote, koks oras buvo sausio 25-ąją, per Pusiaužiemį? Kaip matėte jūs, taip matė ir barsukas. Tik nepamirškite visko užsirašyti, kad pavasarį galėtumėte sakyti: barsukas ir vėl buvo teisus!

Selemonas PALTANAVIČIUS

Nuotrauka Rimanto Nalivaikos