Mes turime 300 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5293
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23837
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71163
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kokias klaidas vis dar darome rūšiuodami vaistus?

2023 m. sausio 28 d.

Kiekvienais metais žmonės vis aktyviau įsitraukia į vaistų rūšiavimą. „Eurovaistinės“ duomenimis, pernai gyventojai į šio tinklo vaistines gyventojai atnešė 8874 kg utilizavimui skirtų vaistinių preparatų, o tai yra  3,6 kartų daugiau negu 2021 metais. Vaistininkė Miglė Kazakevičienė pastebi, kad vaistinių lankytojai ne tik atneša utilizavimui skirtus vaistus, bet ir noriai gilina žinias, klausdami apie jų rūšiavimą.

 

Pamirškite šiukšlines ir unitazus

Iš pirmo žvilgsnio nekaltas vaistinių preparatų išmetimas į buitinių atliekų šiukšliadėžes arba jų nuleidimas į tualetą gali turėti neigiamos įtakos mūsų sveikatai ir gamtai. Anot vaistininkės, visi vaistiniai preparatai, kuriuos išmetame su buitinėmis atliekomis, ne tik teršia aplinką, bet ir patekę į gruntinį vandenį gali sukelti pavojų gyvūnijai ir žmonių sveikatai.

 

Utilizuojami tik vaistiniai preparatai

Kartais žmonės į vaistines atneša ne tik nebereikalingus ar negaliojančius vaistus, bet ir vitaminus, maisto papildus, kosmetiką bei tokias medicinines priemones kaip pleistrai, tvarsčiai. Iš tiesų vaistinėse rūšiavimui priimami tik vaistai, o visus anksčiau minėtus vitaminus ir medicinos priemones kiekvienas gali paprasčiausiai rūšiuoti kartu su kitomis buitinėmis atliekomis.

 

Nei į šiukšliadėžę, nei į vaistinę – ką daryti?

Vaistininkė pasakoja, kad kartais gyventojai kreipiasi nežinodami, ką daryti su tokiomis medicinos priemonėmis kaip švirkštai, adatos ar namų vaistinėlėse užsilikę gyvsidabrio termometrai. Pastarųjų negalima paprastai išmesti nei į šiukšliadėžę, nei atiduoti vaistinėms. Tokiais atvejais vaistininkė pataria šias medicinos priemones atiduoti į gyvenamosios savivaldybės stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles. Tai ypač svarbu norintiems išmesti gyvsidabrio termometrus, tuo tarpu išmesti švirkštus galima ir su buitinėmis atliekomis –  tik tokiu atveju svarbu juos saugiai supakuoti, kad nekiltų pavojus kitiems.

 

Netaupykite nebereikalingų vaistų

„Viena iš savigydos daromų klaidų – tai nebereikalingų vaistų taupymas „atsargai“. Dažnai tai būna receptiniai vaistai, taip pat antibiotikai. Pirmiausia, atliekamų antibiotikų namų vaistinėlėje neturėtų būti, nes privalu suvartoti visą gydytojo paskirtą kursą. Tačiau jeigu dėl tam tikrų priežasčių nutraukėte antibiotikų vartojimą anksčiau laiko arba namuose turite kitų, jau jums nebereikalingų receptinių vaistų, būtinai atneškite juos į vaistinę saugiam utilizavimui“, – pataria M. Kazakevičienė.

 

Tikrinkite vaistinėlę

Pasibaigusio galiojimo vaistų sudėtis gali chemiškai pakisti – tapti neveiksminga arba kaip tik sukelti šalutinius poveikius, todėl vaistininkė pataria nusimatyti laiką, kada reguliariai patikrinsite vaistinėlę. Pusė metų – tai optimalus laikotarpis, per kurį vertėtų atsakingai peržiūrėti, ką turite vaistinėlėje.

Parengė Rolanda Lipnevičiūtė