Mes turime 406 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5149
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23693
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71019
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Stanislavave dūzgė rateliai, kaukšėjo spragilai ir skambėjo liaudiška muzika

2012 m. rugsėjo 19 d. trečiadienis Nr.71 (1214)

Praėjusį šeštadienį, rugsėjo 15 d., Stanislavavo dvare vyko Švenčionių rajono amatų šventė. Mūsų kraštas turtingas žmonėmis, gebančiais prakalbinti molį, liną, medį, geležį. Nuo seno daugelis mūsų krašto žemdirbių dar mokėdavo ir kokį nors amatą, dažnai ir ne po vieną. Taip apsirūpindavo buityje ir ūkyje reikalingais daiktais, o kartais ir prisidurdavo pragyvenimui, mat ne itin derlingos žemės ne visada dosniai maitindavo. Prie plunksnų plėšymo, virvių vijimo, verpimo, audimo, siuvinėjimo, mezgimo, krepšių pynimo, kartu ir dainuojant, pasakojant įvairias istorijas, greičiau bėgdavo tamsūs ir ilgi žiemos vakarai. Čia pat besisukinėjantys vaikai, talkinantys šeimos nariams nesudėtinguose darbeliuose, išmokdavo amato subtilybių, o iš vyresniųjų pasakojimų – gyvenimo išminties. Neretai šeimos savo vaikus amato mokytis leisdavo ir pas kokį nors meistrą.

Dabar daugumas amatų gyvuoja tik entuziastų dėka, nors įsigyti gaminį, sušildytą žmogaus rankų ir širdies šilumos, turintį savitą išvaizdą kaskart atsiranda vis daugiau ir daugiau norinčių.

Ir štai tokie entuziastai – Stanislavavo kaimo bendruomenės „Vystutis“ pirmininkas ūkininkas Rimantas Stankūnas (vienas iš šventės rėmėjų) ir kaimo klubo vedėja Daiva Trinkūnienė – nutarė sukviesti į šventę rajono amatininkus. Juk daugelis jaunimo jau nėra matę nei audimo staklių, nei grūdų malimo girnų ar rankinės grūdų valymo mašinos – arpo. Daiva parašė projektą ir gavo jam finansavimą iš Kultūros rėmimo fondo, o padedant rėmėjams ir kitiems aktyviems bendruomenės nariams bei draugams pavyko surengti puikią šventę.

Čia buvo galima pamatyti įvairiausių amatų ir visi norintys galėjo juos išbandyti, gauti meistrų patarimų. Rasos ir Algirdo Breidokų šeimyna iš Kaltanėnų atvyko su vaikais ir visi audė nuostabias juostas, krepšius pynė Julius Valeiša ir Antanas Veršekys, veltinius mokė velti Emilija Stuglienė, kuri sakė dabar nuvelianti veltinius tik pagal konkrečius užsakymus. Drožybos ir kalvystės amato subtilybių norėjęs pamokyti Zigmas Kliševičius iš Adutiškio į šventę atvykti negalėjo, bet atsiuntė turtingą ekspoziciją savo dirbinių – tikrų meno kūrinių. Kaip senoliai lygindavo drobinius rankšluosčius ir patalynę mokė Halina Falevičienė, verpti vilnas mokė Emilija Kugelevičienė iš Stuglių kaimo, kaip grūdus kūlė, malė ir valė pademonstravo Bronius Karklelis, į šventę susigabenęs ir visą nemažai vietos užimančią techniką: spragilus, girnas bei arpą. Šiaudų sodus rišo ir visus mokino respublikinio „Aukso vainiko“ laureatė Janina Pavliukevičienė iš Strūnaičio. Ji ir šventės dalyviams amatininkams, organizatoriams, rėmėjams bei pagalbininkams surišo po nuostabų sodą dovanų. Dvaro seklyčioje veikė audimų ir kitokių rankdarbių paroda, čia stovėjo ir audimo staklės, prie kurių audėja Verutė Vaičiukienė pamokė austi takelius kiekvieną smalsuolį.

„Džiugina tik tai, kad į kaimuose rengiamas šventes susirenka nemažai iš čia kilusių gyventojų. Jūsų šventė nuostabi, nes ji išsaugo tai, ko negali išsaugoti niekas – nei popierius, nei knygos, tiesiog gyvų žmonių rankose gimsta darbeliai, čia gyvena amatai, gyvena protėvių dvasia“, - sakė Švenčionių rajono mero pavaduotoja Raja Krupenina, atvykusi į šventę su dovanomis ir perdavusi mero Vytauto Vigelio sveikinimus bei Padėką Stanislavavo kaimo bendruomenei „Vystutis“ už kūrybingą iniciatyvą atgaivinant rajono istoriją. Vicemerė apgailestavo, kad šiandieninės tendencijos neretai yra liūdnos, nes nyksta kaimai, išvažiuoja žmonės, tad bet koks bendruomenės vieningumas ir noras kuo glaudžiau suburti žmones, paskatinti juos veikti ir kurti yra sveikintinas.

Šventės dalyvius sveikino ir Švenčionių rajono tarybos narė Jolanta Olechnovič, seniūnas Tadas Bečelis, vieno iš renginio rėmėjų – Sirvėtos regioninio parko – direktorė Roma Baranauskienė ir kiti. Šventės dalyvius linksmino Stanislavavo kaimo moterų vokalinis ansamblis „Radasta“, Adutiškio kaimo kapela ir Vidutinės kaimo kapela „Bernai“, o keletą senovinių šio krašto dainų atliko ir Stanislavavo dainininkės Filomena Mikloševičienė, Felicija Vitkauskienė, Marytė Špakauskienė. Visiems užteko ir skanios kopūstienės, kurią išvirė Elena Palevičienė. Renginį vedė Žydrūnė Trinkūnaitė.

Irena POŽĖLIENĖ