Mes turime 309 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5984
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19844
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92201
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Teisė augti aplinkoje be tabako dūmų

2011 m. birželio 4 d., šeštadienis Nr. 41 (1088)

Visi žinome, kad cigarečių dūmai kenkia visiems – rūkaliams ir asmenims, esantiems prirūkytoje aplinkoje. Statistiniai duomenys teigia, kad pasyvus rūkymas kasmet nusineša 600 tūkstančių gyvybių, iš kurių net trečdalis yra vaikai, kuriems pakenkė rūkantys namiškiai.

Norėdami atkreipti visuomenės dėmesį į šią problemą, gegužės 31 d., minint Pasaulinę dieną be tabako, visoje Lietuvoje vyko akcija „Gėlė vietoj cigaretės”. Šioje gražioje, jau ne vienerius metus vykdomoje, akcijoje dalyvavo ir Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras. Rajono moksleiviai ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų vaikučiai knygos skirtuko formos popierines gėles įteikė rūkantiems šeimos nariams, kad jie susimąstytų apie pasyvaus rūkymo žalą sveikatai. Akcijos metu asmenims, kurie nerūko ar metė rūkyti, buvo už tai dėkojama. Pabradėje, Švenčionėliuose, Švenčionyse gegužės 31 dieną buvo išdalinta 300 akcijos gėlių.

Švenčionėlių vaikų globos namų auklėtiniai kartu su Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuru praleido linksmą ir turiningą popietę. Jos metu vyko linksmos estafetės, vaikai atsakinėjo į klausimus apie tabako žalą sveikatai, rašė „Sveiko ir ilgo gyvenimo receptus”. Globos namų auklėtiniai kartu su muzikos vadove paruošė nuotaikingą muzikinę programą. Renginys baigėsi balionų pūtimu ir apdovanojimais. Tą pačią dieną Pabradės vaikų globos namuose vyko mini fudbolo varžybos.

Birželio 1 dieną visoje Lietuvoje buvo rengiama vienos dienos akcija „Gimiau nerūkantis/ti“. Jos metu marškinėliais su užrašu „Gimiau nerūkantis/ti“ apdovanojami gegužės 31 dieną, Pasaulinę dieną be tabako, gimę vaikučiai. Trečius metus akcijoje dalyvauja ir Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras. Švenčionių rajono ligoninės akušerijos-ginekologijos skyriuje biuro specialistės akcijos marškinėlius padovanojo Rasos ir Rimo Kuliešių naujagimiui Deividui. Džiugu buvo išgirsti, kad mažylio tėvai yra nerūkantys.

Simboliška, kad šios akcijos metu visoje Lietuvoje mažyliai apdovanojami birželio 1-ąją, tarptautinę vaikų gynimo dieną, nes dalyvavimas šioje akcijoje leidžia atkreipti visuomenės dėmesį į kiekvieno žmogaus teisę augti sveikoje aplinkoje. Kiekvienas šios visuomenės narys turi būti užtikrintas, kad nekentės nuo pasyvaus rūkymo sukeliamų padarinių sveikatai, o svarbiausia savo vaikus galės auginti aplinkoje be tabako dūmų.
Norime priminti, kad kiekviena surūkyta cigaretė palieka pėdsaką žmogaus organizme:
Rūkantį žmogų 3 kartus dažniau ištinka širdies infarktas.
Rūkantiesiems tenka iki 80 proc. visų plaučių vėžio atvejų.
Rūkančiojo širdis per metus suplaka 5-10 milijonų kartų dažniau.
Rūkantieji 2,5 karto dažniau serga kvėpavimo sistemos ligomis.
Rūkantieji 10 kartų dažniau serga skrandžio opalige.
Rūkančiam diabetikui reikia 20 proc. daugiau insulino.
Rūkančiuosius 2,5 karto dažniau darbe ištinka nelaimingi atsitikimai.
Rūkančiam vairuotojui sutrinka spalvų suvokimas, mažėja regėjimo laukas, silpnėja dėmesys, reakcijos greitis, jautrumas garsui.
Rūkymas iškreipia vartojamų vaistų poveikį.
Rūkančių tėvų vaikai 1,5 karto dažniau suserga astma.

Sveikata mūsų gyvenime nėra viskas, tačiau be sveikatos visa kita yra niekas.

 

Informaciją parengė Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Aloyza Aglinskienė
 

 
Reklaminis skydelis