Mes turime 298 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2270
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12457
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88487
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Užgavėnių linksmybės

2017 m. kovo 4 d., šeštadienis, Nr.17 (1646)

Jau nuo praėjusio savaitgalio iki antradienio visoje Lietuvoje vyko Užgavėnių šventės. Kvepėjo kepamais blynais, spirgais, šiupiniu, šoko ir lakstė įvairiausi kaukėti persirengėliai, stumdėsi Kanapinis su Lašininiu, laužo liepsnose pleškėjo Morės, Čiūčelos, Gavėnai, Blukiai ar tiesiog visos žmonijos blogybės ir ydos. Taip nuo seno linksminamasi prieš Gavėnią, kai iki pat Velykų net septynias savaites reiks susilaikyti nuo linksmybių, nuo mėsiškų valgių ar tiesiog maisto pertekliaus. Be to, Užgavėnių linksmybių ir ritualinių apeigų tikslas – išbaidyti žiemą, prisišaukti greičiau pavasarį ir užsitikrinti gerą derlių

Užgavėnės daug kur vyko ir mūsų rajone. Švenčionėlių kultūros centras turi gilias šios šventės tradicijas, tad nenuostabu, kad paskutinę vasario dieną, antradienį, prie kultūros centro susirinko gausus būrys kaukėtų ir linksmai nusiteikusių žmonių. Čia jau garavo puodai šiupininės, žolelių arbatos, čirškėjo blynai, o dvi linksmos raganaitės (Vida su Milda) kvietė šokti susirinkusius miestelėnus ir pasirodyti visus kaukėtus bei parengusius prisistatymo programą Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos mokinius, Švenčionėlių vaikų dienos centro ir Švenčionėlių socialinių paslaugų centro vaikų grupeles. Jų prisistatymai buvo tarsi smagūs mini spektakliukai, o ir apie kaukes išradingai pagalvota.

Žinoma, buvo ir Lašininio su Kanapiniu dvikova, ir šokių bei žaidimų, pasisupimų ir skanių blynų bei sočios šiupininės netrūko, o galiausiai visos blogybės buvo sudegintos Užgavėnių lauže.

Pašaminės skyriuje Dalė Basiūnienė taip pat sukvietė žmones pasilinksminti ir žiemą iš kiemo išprašyti. Čia kieme taip pat karaliavo visokio plauko persirengėliai: daktarai ir seselės siūlėsi pagydyti, čigonės – ateitį išburti, o Kanapinis su Lašininiu ant rąsto sušoko ir dvikovoje nejuokais susikibo. Kova buvo sunki ir permaininga, bet nugalėjo Kanapinis. Skaniai kvepėjo blynai, kuriais sočiai pasigardžiuoti galėjo visi susirinkę į šventę. Pabaigoje – sudegino ant laužo Čiūčelą, o su jos pelenais pavėjui išlakstė ir visos negerovės.

Vaidoto batalione Lietuvos kariai kartu su sąjungininkais taip pat šventė Užgavėnes. Čia taip pat netrūko linksmybių, buvo išlaikytos visos tradicijos. Ir lietuviai, ir užsieniečiai kariai draugiškai įsitraukė į siautulingą karnavalinį šėlsmą, netrūko ir persirengėlių. Tačiau mums smagiausia tame spalvingame būryje buvo pamatyti švenčionėliškį Deividą, kurį persirengusį Užgavėnių kostiumu sunku buvo ir beatpažinti. Vaikinas sėkmingai atlieka savanoriškąją karo tarnybą Vaidoto batalione, tačiau nepamiršta ir to, kad būdavo aktyvus nuolatinis įvairių švenčių ir renginių Švenčionėliuose dalyvis.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis