Mes turime 149 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1058
mod_vvisit_counterŠią savaitę:39346
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:121095
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

TEISININKO KONSULTACIJA. Vairuokime saugiai, saugokime save ir aplinkinius, taupykime savo pinigus

2020 m. birželio 3 d., trečiadienis, Nr.42 (1957)

Pastaruoju metu keliuose buvo stipriai sumažėję automobilių, karantinas įkalino namuose ir pėsčiuosius, ir automobilius vairuojančius asmenis. Tačiau nuolat girdėjome įvarius pranešimus apie avarijas, sudaužytas transporto priemones, nukentėjusius asmenis. Kas tai? Streso poveikis, per didelis atsipalaidavimas, ar kai mažiau eismo dalyvių, mažiau stebėtojų, elgiamasi neatsakingai? Klausimas rimtas, nes rodos ir skubėti nebuvo kur, ir transporto keliuose buvo gerokai mažiau.

 Kelių policija dirba savo darbą, skiria ir skirs baudas už nusižengimus. Ką mums svarbiausia žinoti, kad nepažeidinėtumėm kelių eismo taisyklių, už kurių pažeidimus baudžiama pagal Administracinių nusižengimų kodeksą ir pagal Baudžiamąjį kodeksą. Visų pirma, visi laikykimės keliuose nurodytų ženklų ir greičio reikalavimų. Saugokime save ir aplinkinius. Kitas dalykas, labai pravartu pastudijuoti Kelių eismo taisykles ir Administracinių pažeidimų kodeksą, kad prisimintume pagrindinius reikalavimus. Baudos yra didelės, o mes mažai skaitome, pamirštame, skubame. Jokiu būdu nesėskime už vairo išgėrę. Pasekmės gali būti skaudžios, o baudos didžiulės, dar ir baudžiamoji atsakomybė. Trumpai apžvelgsiu pagrindinius pažeidimus bei baudas už juos.

Greitis.Viršijus greitį 11-20 km/h – bauda 12-30 Eur, 21-30 km/h – bauda 30-90 Eur, 31-40 km/h – bauda 120-170 Eur ir t.t. Viršijus greitį daugiau kaip 50km/h – bauda 450-550 Eur ir teisių atėmimas nuo 1-6 mėnesių.

Vairavimas be teisių.Vairuoti be teisių draudžiama. Už leidimą vairuoti neturinčiam teisės asmeniui – bauda 60-120 Eur, o tam, kas vairuoja be teisių, - bauda 300-450 Eur. Jeigu teisės buvo jau atimtos – bauda 450-700 Eur.

T.A.Jeigu neturite techninės automobilio apžiūros bauda 30-40 Eur.

Draudimas.Neturint privalomojo civilinės atsakomybės draudimo – bauda 60-120 Eur.

Vairavimas su suklastotais, uždengtais ne tos transporto priemonės valstybinio numerio ženklais – bauda 240-340 Eur ir 6-12 mėn atimtos teisės vairuoti.

Važiavimas be saugos diržų, be mažiems vaikams pritaikytų sėdynių ir be šalmo motociklininkui – bauda 30-50 Eur.

Didelės baudos skiriamos už pažeidimus, kada nepaisoma kelio ženklų, ženklinimo ar nesilaikoma kelių eismo taisyklių. Važiavimas per raudoną šviesoforo signalą – bauda 60-90 Eur ir 1-6 mėn. atimtos teisės vairuoti. Nepraleidus policijos, gaisrinės, greitosios medicininės pagalbos bei kitų automobilių su mėlynos ir raudonos spalvų švyturėliais ir specialiais garso signalais – bauda 90-140 Eur ir 1-6 mėn. atimtos teisės vairuoti.

Atskiras dalykas ir labai pavojingas, tačiau nuolat matomas keliuose, yra lenkimas ne pagal taisykles, draudžiamose lenkti vietose, įvažiavimas į priešpriešinio eismo juostą, už tai 170-230 Eur bauda ir 3-6 mėn. atimtos teisės vairuoti. Tas pats už vairavimą neteisėtose transporto priemonių lenktynėse. Jeigu tai daro asmuo be teisių – bauda 450-600 Eur.

Chuliganiškas vairavimas užtraukia 450-550 Eur baudą ir 1-2 metai atimtos teisės. Į tokių pažeidimų sąrašą dažnai patenka dviejų ištisinių linijų kirtimas, persekiojimas, bandymas sudaryti avarines situacijas, piktybinis neleidimas baigti manevro, rimtų avarinių situacijų sudarymas ir pan. Jeigu tai daro asmuo be teisių – bauda bus 750-1000 Eur.

Kaimo vietovėse ir miestuose daug žmonių naudojasi dviračiais. Dviratininkams pažeidus taisykles, gresia 20-40 Eur bauda, o važiavimas dviračiu neblaiviam – bauda iki 200 Eur. Per perėją dviratį privalome persivesti, paisant kelių eismo taisyklių.

Atidūs turi būti ir pėstieji, ir jiems yra reikalavimų: eiti tik per perėjas, pakelėse eiti priešpriešine kelio juosta, naktį dėvėti atšvaitus, liemenes. Bauda už pažeidimus ir kelio ženklų nepaisymus – 20-40 Eur.

Šiukšlinimas, nuorūkų mėtymas, daiktų mėtymas – bauda 14-30 Eur.

Stovėjimas draudžiamose vietose – 30-90 Eur.

Apžvelgus pagrindinius, ir tik labai mažą dalį, pažeidimus, norisi palinkėti būti visiems ramesniems, neskubėti, gerbti save ir šalia esančius. Būkime sveiki.

Konsultuoja Šarūnas Birutis