Mes turime 180 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1125
mod_vvisit_counterŠią savaitę:39413
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:121162
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Valstybinių miškų urėdija pasiruošė šventėms

2021 m. gruodžio 11 d.

Miškininkai vėl nemokamai dalins eglės šakas

Gruodžio 16 d. 13-17 val. grįžta tradicinė Valstybinių miškų urėdijos kalėdinė dovana visos Lietuvos gyventojams – miškininkai šią dieną pagrindinėse miestų ir miestelių aikštėse nemokamai dalins eglės šakas bei kankorėžius.

Eglių šakų dalinimo vietos:

Priestočio g. 8A, Švenčionėliai (Kęstutis Kazlas, girininkas, 8 615 54560).

Švenčionių miesto parke, prie Kalėdinės eglės (Artūras Martinkėnas, girininkas, 8 686 11217).

 

„Džiaugiamės, kad šiais metais vėl galime organizuoti visų taip laukiamą tradicinę akciją, kurią pernai buvo pristabdžiusi pandemija. Tai viena gražiausių miškininkų dovanų gyventojams, kai galime prisidėti prie šventinės nuotaikos kūrimo ir su eglės šaka į namus atnešti džiugų švenčių laukimą. Mums svarbu, kad gyventojai namams puošti renkasi eglės šaką ir taip prisideda prie miško tausojimo ir sąmoningo vartojimo – tai pati geriausia dovana mums“, – sakė Valstybinių miškų urėdijos vadovas Valdas Kaubrė.

Tradicinė akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus“ pirmą kartą surengta prieš 15 metų Šiaulių krašto miškininkų ir vėliau tapo tradicija visoje Lietuvoje. Kiekvienos akcijos metu miškininkai išdalina apie 100000 eglių šakų, kurios surenkamos kirtavietėse. Taip užtikrinamas racionalus miško išteklių naudojimas.

Šakų dalinimui skirta tikrai nemažai laiko, miškininkai labai prašo laikytis saugaus atstumo, kad užtikrintume saugias šventes.

Tiems, kurie visgi nori namuose pasipuošti Kalėdų eglutę, miškininkai rekomenduoja kreiptis į Valstybinių miškų urėdiją – šventei skirti medeliai specialiai auginami medelynuose ar tam skirtose plantacijose.

 

Prasideda prekyba Kalėdų eglutėmis

Valstybinių miškų urėdija jau pradeda prekybą Kalėdų medeliais, kuriuos galima įsigyti urėdijos regioninių padalinių medelynuose ir girininkijose. 

Nemenčinės regioninis padalinys

A. Mickevičiaus g. 101, Pabradė

2021-12-06 iki 2021-12-23

I-V 9:00-16:00

Valdas Ulevičius

8 686 04896

Švenčionėlių regioninis padalinys

Žeimenos g. 68, Platumų k.

2021-12-13 iki 2021-12-23

I-IV 7:00-16:00, gruodžio 18-19 d. 9:00-16:00

Girininkas Aloyzas Deveikis

868655961

Adutiškio kelias 3, Švenčionys

2021-12-13 iki 2021-12-23

I-V 7:00-16:00, gruodžio 18-19 d. 9:00-16:00

Girininkas Leonas Zabiela

868618849

Siūloma rinktis įvairių rūšių kalėdinius medelius baltąsias, dygiąsias, paprastąsias, serbines ar kėnius, taip pat eglių šakas. Medelių kainos svyruoja nuo 2 iki 110 eurų - kaina priklauso nuo jų rūšies ir aukščio. Visų rūšių medelių šakos kainuoja po 1 eurą. Medelių asortimentas skirtingose prekybos vietose gali skirtis, todėl rekomenduojame susisiekti su atitinkamu medelynu, girininkija ar regioniniu padaliniu.

Dėl visų saugumo atsiskaitant už eglutes Valstybinių miškų urėdija priims mokėjimus tik negrynaisiais pinigais, t. y. atsiskaityti už prekes bus galima banko kortele ar virtualiąja kortele išmaniajame telefone. 

Taip pat prašoma privalomai dėvėti kaukę, laikytis 2 metrų atstumo, įėjus dezinfekuoti rankas, prekybos vietoje nesibūriuoti daugiau nei 5 asmenims.

Parduodamos eglutės yra išaugintos urėdijos plantacijose, kur medeliai buvo pasodinti ir prižiūrimi, formuotos jų lajos. Dalis jų parduodami vazonėliuose. Tokie medeliai yra tinkamai auginti ir formuoti, miškininkų teisingai persodinti į vazonėlius saugant jų šaknis. Tinkamai prižiūrėti ir laistyti šventiniu laikotarpiu namuose, tokie medeliai gali būti persodinti ir prigiję toliau augs.

Kita dalis medelių yra paruošiami iš miško sklypų, dažniausiai griovių, kuriuose ilgainiui sąlygos augti taptų netinkamos, ar komunikacijos trasų, kur medeliai dėl saugumo reikalavimų turėtų būti kertami.

 

Miškininkų patarimai, kaip ilgiau išlaikyti gražią eglutę, o medelį - iki persodinimo pavasarį

Neskubėkite medelio statyti namų viduje ir išsyk puošti: svarbu augalui duoti laiko priprasti prie temperatūros skirtumo;

eglutę būtų gerai palaikyti garaže ar kitoje, kiek vėsesnėje namų erdvėje kelias dienas, kol augalas apsipras;

kalėdinio medelio nestatykite šalia radiatorių ar židinio. Jei kambaryje grindys šildomos – medelį pakelkite nuo žemės;

įsigijus kirstinį medelį rekomenduojama jį laikyti stove su vandens talpa, kurioje visuomet būtų bent šiek tiek vandens;

paprastosios eglutės spygliai šiltuose namuose pradeda byrėti po kelių dienų, dygioji eglė ar kėnis atsparesni.

medelius vazonuose svarbu reguliariai laistyti – ne mažiau kaip kartą per savaitę,  padeda ir vandens purškimas ant medžio šakų;Eglutę vazone reiktų laikyti kambaryje ir laistyti kol prasidės vegetacija – dažniausiai iki dviejų savaičių, vėliau perkelti į vėsesnę patalpą, kol ateis laikas persodinti.

Valstybinių miškų urėdijos darbuotojai linki šiltų, jaukių ir mišku kvepiančių Kalėdų, o mes dėkojame jiems už naudingus patarimus.