Mes turime 270 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2539
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21083
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68409
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Gaunantys socialinę paramą asmenys gali sulaukti patikrinimų

2012 m. liepos 28 d.,šeštadienis Nr.57 (1200)

Praėjusį trečiadienį Švenčionių rajono savivaldybėje lankėsi vos prieš gerą mėnesį įkurtos Socialinės pagalbos tarnybos mobili specialistų grupė. Grupę sudaro Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų – Lietuvos darbo biržos, Valstybinės darbo inspekcijos, Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos – specialistai. Švenčionių rajono savivaldybė yra penkta, kurioje jau lankėsi keliones po Lietuvą pradėjusi mobili specialistų grupė. Šios grupės vizitų sulauks visos savivaldybės.

Mobili specialistų grupė vyksta į savivaldybes tam, kad realiai pamatytų, kaip veikia nuo metų pradžios įsigaliojusi nauja, griežtesnė socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams skyrimo tvarka, ir galėtų suteikti reikiamą pagalbą šią tvarką įgyvendinantiems savivaldybės, seniūnijų darbuotojams, padėtų išaiškinti atvejus, kuomet socialine parama naudojasi tie, kuriems ji nepriklauso. Mobili grupė teikia metodines rekomendacijas, nes, natūralu, pasikeitus tvarkai, kyla klausimų dėl jos įgyvendinimo. Ši grupė taip pat imasi konkrečių probleminių bylų ir aiškinasi galimus piktnaudžiavimo atvejus.

Socialinės pagalbos tarnybos 7 asmenų mobili specialistų komanda, atvykusi į Švenčionių rajono savivaldybę, susitiko su savivaldybės ir administracijos vadovais, Socialinės paramos ir Vaiko teisių apsaugos skyrių atstovais, aptarė piniginės socialinės paramos naujoves, situaciją savivaldybėje ir išvyko pasirinktinai į vietas pas pašalpas gaunančius asmenis. Peržiūrėję bylas, pas ką vykti pasirinko patys mobilios grupės specialistai. Buvo pasirinktos 4 ilgalaikių bedarbių šeimos (asmenys), ir 2, kur slaugomi asmenys (tokiu atveju mokama socialinė pašalpa ir nereikia registruotis darbo biržoje). Pas socialinės paramos gavėjus ministerijos atstovai vyko, kad pamatytų jų realų gyvenimą.Socialinės paramos skyriaus vyr. specialistė Jolita Lazdinienė, pavaduojanti atostogų išėjusį skyriaus vedėją, sako, kad būtent individualių atvejų analizė geriausiai ir padeda atsijoti netikslinius paramos gavėjus, siekiančius piktnaudžiauti. Pasitaiko atvejų, kai dokumentai tvarkingi, regis, parama iš tiesų priklauso, tačiau nuvykus pas paramos gavėją į namus, pakalbėjus su kaimynais, kartais - ir šeimos nariais, išaiškėja, kad žmonės gyvena visai kitaip, negu rodo pažymos, įsigyja brangių daiktų, vadinasi, turi kažkokių pajamų. Toks atvejis pasitaikė ir važinėjant su mobiliąja grupe. Komanda apsilankė vienos šeimos, gaunančios socialinę pašalpą, nurodytoje gyvenamojoje vietoje, ir pamatė statomą namą. Trys statybininkai puolė slėptis. Mobili komanda rekomendavo išsikviesti paramos gavėją, išsiaiškinti ir nutraukti pašalpos mokėjimą. Pašalpa skiriama ne prabangai, o būtiniausiems dalykams. Aišku, galima daryti prielaidas, kad kažkas padovanojo statybines medžiagas, bet tai turi matytis - oficialiai įforminta. Vykdant tokius apsilankymus dažniau, ir nelegalūs darbininkai neprisislapstys, juolab kad mobiliose grupėse yra ir Darbo inspekcijos atstovai. Manoma, kad nelegalaus darbo, ypač tarp ilgalaikių bedarbių, kurie gauna socialines pašalpas neterminuotai, apstu.

Lankantis jaunoje ilgalaikių bedarbių šeimoje susidurta su klasikiniu atveju – jauni žmonės pasakė tiesiai, kad dirbti už minimumą neapsimoka. Kukliai uždirbus, bet praradus visas kompensacijas ir išmokas, gali būti dar ir nuostolinga. Ar socialinė parama pas mus per dosni, ar už darbą per menkai atlyginama, vieningos nuomonės nėra. Valdžia mano esanti labai dosni, o bedarbiai tvirtina, kad jie verčiami vergauti už menką atlygį.

Pasitaikė ir atvejis, mūsų rajone gan dažnas, kai socialinės paramos kreipiasi asmenys, gyvenamąją vietą deklaravę mūsų rajone, o faktiškai gyvenantys Vilniuje. Priežastis – sako, Vilniuje didelės eilės. Tokiu atveju savivaldybės darbuotojams tenka prašyti kolegų iš Vilniaus savivaldybės pagalbos – buities tyrimo aktų ir kt. Mobilios komandos specialistai tokiu atveju patarė vis dėlto išsikviesti tokius paramos gavėjus ir pasiūlyti jiems kreiptis paramos ten, kur jie realiai gyvena – į Vilniaus savivaldybę.

Dar vienas aplankytas ilgalaikis bedarbis – jaunas vaikinas - buvo ką tik įsidarbinęs, bet dar nespėjęs pranešti. Kito bedarbio nurodytu adresu nebuvo, o tėvas pasakė, kad jis ten negyvena. Žmogus bus kviečiamas ir aiškinamasi, ar neturi sugyventinės. Jeigu ji dirba ir jie veda bendrą ūkį, kyla abejonių, ar pašalpa priklausys.

Dėl slaugomų asmenų jokių priekaištų nebuvo.

Mobili grupė atvežė ir žinią apie 8 mūsų rajone mokyklos nelankančius vaikus, kas labai nustebino Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėją Aną Aidietienę, kuri netrukus išsiaiškino, kad visi jie išvykę su tėvais į užsienį.

Naudodamasi proga, vedėja primena visiems, besirengiantiems vykti į užsienį uždarbiauti, bet paliekantiems vaikus Lietuvoje artimiesiems prižiūrėti – privaloma kreiptis į Vaiko teisių apsaugos tarnybą dėl įstatyminio globėjo paskyrimo.

Ėmusis griežtesnės kontrolės, lyginant šių ir praėjusių metų pusmečius matyti, socialinės pašalpos gavėjų mažėja. Nuo rudens savivaldybės Socialinės paramos skyriaus specialistai dar griežčiau kontroliuos, ar teisėtai žmonės naudojasi socialine parama. Paramos gavėjai bus lankomi daug dažniau, kai tik iškils menkiausia abejonė.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ