Mes turime 118 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:316
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15197
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:33508
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:141796

Padaugėjo apsinuodijimų paracetamoliu

2023 m. sausio 7 d.

Pastarąsias savaites fiksuojamas ypač didelis sergančiųjų peršalimo ir viršutinių kvėpavimo takų ligomis skaičius. Valstybinės vaistų kontrolės tarnyba atkreipia dėmesį, kad padaugėjo situacijų, kai netyčia apsinuodijama nereceptiniais vaistais, ypač paracetamoliu, kuris įeina į daugumos  vaistų nuo peršalimo sudėtį.

Apsinuodijus paracetamoliu gali atsirasti sunkių kepenų pažeidimų. Pirmąją parą žmogus gali nejausti ir jokių simptomų, bet jį gali varginti silpnumas, pykinimas, vėmimas. Antrąją parą būklė gali apgaulingai pagerėti: išnyksta pykinimas, padidėja aktyvumas, atsiranda apetitas, o tuo pačiu metu kepenų funkcija trinka. Trečiąją, kartais ketvirtąją parą būklė vėl blogėja, vėl vargina vėmimas, atsiranda gelta, skausmas kepenų srityje, mieguistumas, pacientas gali tapti neramus.

Vartojant alkoholį, sergant kepenų ligomis ar vartojant kitus vaistus, kurie toksiškai veikia kepenis, net ir neviršyta gydomoji paracetamolio dozė gali sukelti sveikatos sutrikimų. Net ir nesant kitų rizikos veiksnių, kelias dienas iš eilės vartojant didelę minėto vaisto dozę, gali atsirasti toksinis poveikis kepenims.

Atsargiau vaistus, kurių sudėtyje yra paracetamolio, reikėtų vartoti vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms.

Svarbu! Vienu metu vartokite tik vieną preparatą, kurio sudėtyje yra paracetamolio. Nevartokite didesnės nei nurodyta dozės. Taip pat, pavojinga kelias dienas iš eilės suvartoti maksimalią šio vaisto dozę.

Visais atvejais, jei įtariate apsinuodijimą vaistais, reikėtų nedelsiant skambinti į VVKT Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyrių (tel. numeriu 8-5 236 20 52). Čia dirbantys gydytojai toksikologai konsultuoja visą parą.

VVKT inf.